2013. október 23., szerda

Halloween a tanórákon, napköziben, otthon

Sok tiltakozóval ellentétben én nem vagyok semmi rossznak elrontója, így a Halloween-nek sem. Annyira cukik azok a kis tökök, szellemek és egyéb, a témához kapcsolható dolgok, hogy miért ne. Persze azokat is megértem, akik  tiltakoznak ellene (mivel nem magyar hagyomány), de most mi is a gond? A külföldi oldalakon számos ötletes feladatok vannak az unalmas tankönyvek lapjai helyett. Miért ne használhatnánk mi is?

Forrás

A múlt héten még úgy terveztem, hogy a Halloween-hez kapcsolódóan szépen elkészítek egy-két klassz dolgot azok közül, amit találtam, "magyarosítom" a társasjátékokat, és úgy osztom meg veletek. Sajnos a hétvégém másképp alakult, és a két nap kiesés átírta az eredeti forgatókönyvet. Végül sikerült néhányat átírnom, van, ami maradt eredetiben, de úgy is lehet vele játszani. Kinek mi tetszik, azt használja. Remélem nem baj.





1. Dobj és duplázz!
Kezdésnek ismét egy a kedvenceim közül. Dobókocka kell hozzá, és kezdődhet a játék. Amit dobunk, megduplázzuk, és egy koronggal letakarjuk.

Forrás



2. Számkirakó
Biztos van más neve ennek a puzzle-szerű játéknak, amivel a számolást, számok sorba rendezését lehet gyakorolni. Ezzel az elsősöket szeretném majd meglepni.

Forrás



3. Tök etetés
A szerzőnek az a véleménye, hogy ezzel a játékkal aztán bárki bármilyen szabály szerint játszhat.  Igaza van. Ha akarom, formák közül válogathatok, ha akarom betűk, számok, vagy akár szavak közül. A lényeg: etessük meg a tököt! (Ha lesz időm elkészíteni, én a szófajok gyakorlásához fogom használni. (Más formával esetleg, ha most lecsúszunk róla ugyanígy működhet a dolog.)

Forrás




4. Találd meg az utat! (társasjáték) kérdéskártyákkal 
Az eredeti játék a nyelvtanhoz nyújt segítséget, de maga a tábla adott, és hozzá a kártyát mindenki olyan témában gyártja, amilyenben szeretné. Így játszva mindenki azt gyakorolhatja, amit akar. Én a tanítványaimra bízom majd a kártyák elkészítését. (Persze majd a válasz is szerepel rajta.)  Akinek a gyermeke tud angolul, az eredeti feladatokkal is jól ellesz. 

Forrás



5. Élvezd a partit! Társasjáték a szorzótábla (vagy bármi más) gyakorlására
A játékhoz kártya is tartozik kerek tízesekkel való szorzás gyakorlásához. De ha mi készítünk kártyákat, bármit írhatunk rá, úgy, mint az előzőnél.   "Magyarosítottam", és ki is próbáljuk a hátralevő napok egyikén. 

Forrás






6. Olvasmányfeldolgozáshoz
Egy olvasmány megértéséről nemcsak úgy szerezhetünk tudomást, ha mi tesszük fel a kérdéseket. Bízzuk ezt a gyerekekre! Mindenki ír egy-egy kérdést a mezőkbe, majd lapot cserél a társával és válaszol a társuk által feltett kérdésre.

Forrás





7. Számolj és színezz! 
Mennyivel élvezetesebb így a számolás? Ezt már holnap meg is fogjuk oldani.

Halloween Owl Math Worksheet FREE
Forrás





Remélem találtatok hasznosítható dolgot, és kipróbáljátok a tanítványaitokkal, gyermekeitekkel!

Jó játékot, jó tanulást!





2 megjegyzés:

  1. Én is így gondolom! Édesek és hasznosak! Miért ne...
    Remélem teljesen meggyógyultatok már!!!
    Pusz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy érdeklődsz. Maradjunk annyiban, hogy alakulunk. :))

      Törlés