2013. október 2., szerda

Alaki érték, helyiérték, valódi érték

Úgy belelendültem az utóbbi időben a keresgélésbe, gyűjtögetésbe, hogy mutatom gyorsan, miket találtam, mert ugye most aktuális. (Nekünk legalábbis ma ez volt a tananyag.)

A Pinterest-en akadtam először ezekre az aranyos kis számokra. A Google segítségével találtam valami hasonlót. Tudom, ezt mindenki alkalmazza, egyszerű, normál számokkal, de szerintem azért mégiscsak élvezetesebb, mert itt "életre kelnek" a számok. Kis kártyákra fogom elkészíteni, mindenki kap majd néhányat, kimondja a számot, majd az aláhúzott számról elmondja, hogy melyik helyiértéken áll, majd azt is, hogy mennyi a valódi értéke. Ezek után a kapott számokat csökkenő vagy növekvő sorrendbe rakhatja, végezhet velük összeadást, kivonást, szóval egy kis időráfordítás, és számos lehetőség. 

Place Value: What's the Value of the Underlined Number ... Great GAME!!
Forrás

Nem tudom, van-e magyar megfelelője a flipbook-nak, most a matekkal kapcsolatban is egy ilyenbe botlottam. Bár lenne annyi idő, hogy mindent, amit látok, és tetszik, el tudnám készíteni! De ez nagyon jó! Miután kinyírtuk a csíkokat a számokkal és a helyiértékekkel, függőlegesen is bevagdaljuk a számoknál, majd az egészet a tetején tűzőgéppel összetűzzük. Lapozgatva a kis elemeket, különböző számokat hozhatunk létre.  Szintén az előbbi oldalról származik a puzzle játék is, ahol a számokat kell egyeztetni a helyiértékkel.Végül egy hajtogatós ötlet a fentebbi oldalról, ahol a gyerekek látják, hogy a valódi érték hogy áll össze az alaki- és helyiértékből. 

A következőt táblai szemléltetésnek szerettem volna már mára elkészíteni, de ugye, az idő..... Nem hiszem, hogy bármit is hozzá kellene fűznöm. El tudom képzelni akár a számszomszédoknál is (legalábbis a kisebbiknél), hogy miután beállítottuk egy számra, a nulláig húzom először az egyeseket, így megkapva a kisebbik tízes szomszédot, majd sorban a többit. Később a gyerekek tevékenykedhetnek vele a táblánál. Sőt, ha az eredeti méretben készítjük el, minden gyerek kaphat, amivel aztán gyakorolhat, játszhat.

Forrás


Egy másik módja a gyakorlásnak, amikor a helyiérték és a számjegy kártyák mellett kis kockák szemléltetik az értékeket.

Simply Second Grade  love this for place value
ForrásNincs más hátra, mint választani, elkészíteni és kipróbálni. Jó tanulást, jó játékot!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése