2013. október 6., vasárnap

Játékok a helyiérték gyakorlására

Megint szerencsém volt! Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én véletlenül olyan oldalakra jutok, ahol éppen aktuális dolgokat találok. Azért mondom azt, hogy véletlenül, mert ugye az én angol tudásommal hiába írok be bármit a webfordítóba, ha külföldi oldalon szeretnék egy témában keresgélni, nem találok semmit. Aztán a véletlen, vagy szerencse valahogy eljuttat ezekre az oldalakra. Konkrét példa: az alaki érték, helyiérték, valódi érték szavakra ( formal value, local value, real value) nem dobott ki semmit a Google. De valahogy ráakadtam a PLACE VALUE szóra, ami végül is ezt a témát jelenti, angolul.

Még mielőtt a játékokat mutatnám, találtam még egy pár ötletet, a számok helyiértékének gyakorlásához, a számok képzéséhez. (Bár ha akarom ez is egy játék.)
Ez az egyik: papírcsíkokra írjuk a számokat, amit vécégurigára helyezünk. Természetesen forgatható. A nyílnál állítjuk be a kívánt számra.


FORRÁS



Ez a poharas pedig a valódi érték fogalmát is magában rejti.

Forrás





És akkor jöjjön egy-két játék.
Itt találtam egy társasjátékot ( 4 különböző játékmezővel), százas számkörben. 







A következő játékhoz számkártya (0-tól 9-ig a számokkal) és  olyan dobókocka kell, amin a számok 0-tól 9-ig szerepelnek.
Egy lapra rajzoljunk négy (vagy kevesebb, attól függ, hogy milyen számkörben akarunk játszani.) mezőt. Dobunk a dobókockával, és a rajta lévő értéknek megfelelő számkártyát elhelyezzük a táblánkon valamelyik mezőn. A cél, hogy próbáljuk meg a legnagyobb számot kirakni. Felváltva dobunk és húzunk, majd a végén  megmondjuk a kapott számot, és összehasonlítjuk, hogy kinek a száma lett nagyobb. (Ha nincs dobókocka, a kártyák közül húzunk egyet és írjuk fel a táblára. Utána visszatesszük és megkeverjük a lapokat.)  

Forrás





Hasonló a következő játék, de itt nem mi döntjük el, hogy melyik szám melyik helyiértékre kerül, hanem a szerencse. Egy ceruza és egy gémkapocs segítségével pörgetünk, majd a kapott számot leírjuk egy lapra. Itt is összehasonlíthatjuk, hogy melyikünké a nagyobb.
Western Place Value Math Centers
Forrás



Végül ennél a feladatlapnál színezni kell a képeket, az aláhúzott számok valódi értékének megfelelően. Ilyet mi is tudunk készíteni, csak egy jó kép kell hozzá.



4 megjegyzés:

  1. Még hogy véletlenül... vasárnap... :)
    Az a poharas a kedvencem, már csak azt kellene kiderítenem, hol lehet ilyen széles szélű műanyag poharat kapni... Virágcserepem viszont egészen biztosan van itthon, megyek is a fészerbe. Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rátalálás volt véletlen. Tényleg a cserép is jó ötlet! :))

      Törlés
  2. https://sucika67.blogspot.com/2013/10/kerekites-jatekosan.html?showComment=1595328413359#c5468136460425364094

    VálaszTörlés
  3. https://sucika67.blogspot.com/2013/10/kerekites-jatekosan.html?showComment=1595328413359#c5468136460425364094

    VálaszTörlés