2014. március 5., szerda

Magatartás, szorgalom értékelése 5.

A múltkor olvastam a Facebook-on, egy tanév eleji bejegyzésben, hogy valaki ötleteket kért a magatartás és szorgalom értékeléséhez. Nem tudom, ki hogy csinálja, mindenesetre én meglepődtem egy-két hozzászóláson. Ugyanis én azok közé a kollégák közé tartozom, akik valami más (látványos, látható?) módon próbálják ezt "nyilvántartani". A bejegyzést író (egyes) kollégák viszont azt írták, hogy mi az hogy lufi, meg katicabogár. Baj van azzal a közösséggel, ahol már ilyen eszközökre van szükség. Mert ő simogatással és mosollyal jutalmaz, ösztönöz. Nem tudom, és nem is akarok vitát nyitni, senki sem lát bele más osztály munkájába, az ottani gyerekekbe. Biztos van olyan közösség, ahol elég egy pillantás, és mindenki csendben ül és dolgozik, hozza a felszerelését, tanul és csinálja a háziját. Az én osztályom (sajnos) nem ilyen. Nekem muszáj trükköznöm.


A tanév elején itt mutattam, hogy milyen módon ösztönzöm a tanulókat, a lehető legjobb teljesítményre. Az idők során a lelkesedés sok gyereknél megkopott, így frissítettem. Új formát kapott az egész, kicsit változtak a szabályok és a kártyák is, így talán újra "fellendülünk".
Több külföldi oldalon láttam ezt a társasjátékos megoldást, a hétvégén én is készítettem egy hasonlót. 

Forrás

A lányom javaslatára Suli poli-nak neveztem el, a Monopoly játék után. (A "Gazdálkodj okosan" nevet akartam valahogy iskolássá tenni, de nem tudtam a gazdálkodj szó helyére semmi frappánsat, a lányom pedig a Suli polit dobta be, így nem agyaltam.)
A rajzokat a Google segítségével (nagyrészt) az alábbi oldalon találtam, csak éppen kifogyott a színes patronom, így kénytelen voltam a fekete-fehér megoldást választani (már amelyik képnek volt). Természetesen a nevezett oldalon színesben is elérhetőek. 

Minden nap léphetnek a gyerekek, ha jól oldották meg a házi feladatot, és nem volt a magatartásukkal sem probléma. (Az órai aktivitásukkal elégedett vagyok, csak otthon ne kellene tanulni. Valahogy elfelejtik, mire hazaérnek, hogy van tanulnivaló.) Természetesen mindenkit saját magához viszonyítok, így az a tanuló is fog tudni lépni, aki a jegyeit tekintve gyengébb. Remélem, hatásos lesz!

A színes kartoncsíkos mezőnél levonót vagy cukorkát kapnak, a kérdőjelnél azt csinálhatnak, amit akarnak. A kártyás képnél húzniuk kell egy kártyát, amin hasonló lehetőségek vannak, mint a játéktáblán, csak ugye a húzás egy kicsit izgalmasabbá teszi a dolgot. A nagy képeknél valami "extra" dolgot szeretnék. Már van is egy-két ötletem, de várom a ti javaslataitokat is. Ha valaki szeretne hasonlót készíteni, de más mondatot gondol esetleg a képekhez, annak szívesen elküldöm a kártyákat Word formátumban, hogy megkönnyítsem a dolgát.43 megjegyzés:

 1. Szia!
  Nekem ez az ötlet nagyon tetszik! Az én osztályom sem a legegyszerűbb :) nekem is folyton agyalnom kell valami újabb ösztönző erőn! Ha van olyan anyagod amit ehhez el tudnál nekem küldeni nagyon megköszönném! :)
  Emília

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szívesen elküldöm a képeket Wordben, ha megadod az e-mail címed. :)

   Törlés
  2. Szia!
   Régóta keresek ilyen kártyákat!Örülök, hogy nálad mindig magtalálom a lényeget! :)
   Én is szeretném! zsodanndi@gmail.com
   Köszönöm!

   Törlés
 2. Tetszik az ötlet-ha lehet,kérném a kártyákat!Köszi!Nálam,(3-osok),10pirospont-matrica a tantárgy füzetébe,hátulra,10 matrica kisötös,sajnos nemkész házira muszáj voltam elkezdeni a feketézést,nagyon hanyagok kezdtek lenni,sajnos,a szülők is levették a kezüket róluk,a tavalyi ígérgetés elszállt.Most aküzdésnél tartunk-pedig nem volnának buták.Erre nincs véletlen vmi jó ötleted?Köszi!Klára

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Klára! Nekünk volt egy füzetünk, amibe a hiányokat és a felszerelés hiányokat dátummal feljegyeztem. Minden tantárgyhoz azt a dátumot írtam és abba az oszlopba, amiért kellett. (HF. hiány vagy a felszerelés. ) 5 vagy 3 dátum összejövetele után egyest adtam az adott tantárgyból. Amikor az elsőt megkapták, sírtak, de azután nagyon lecsökkent a házi hiány és a felszerelés probléma! Jól bevált, én vezettem, vagy a hetes írta az adott gyerekhez az adott tantárgyhoz az aktuális dátumot. Persze előre kell mondani ezt a szülőknek!

   Törlés
  2. Kedves Sucika!
   Szeretném elkérni ezt a remek ötletet Word formátumú változatban, és a Willy Fogg pénzes értékelőkártyákat is, ha lehet.
   Köszönöm: Lina

   Törlés
  3. Add meg az e-mail címed, másképp nem tudom küldeni!

   Törlés
 3. Szia!
  Nagyon tetszik az ötlet. Nekem 1. osztályosaim vannak. Mi szíveket használunk a magatartás értékelésére.

  VálaszTörlés
 4. Örülnék, ha nekem is elküldenéd az anyagot. Kevesen vagyunk az osztályban, de ennek ellenére sem egyszerűek.
  Előre is köszönöm: Judit

  VálaszTörlés
 5. Szia! Szeretném én is kérni a Word-ös kártyákat, én csak otthoni ösztönzéshez szeretném használni, mert nagyon ötletesnek tartom. Előre is köszi: Ági
  e-mail: agnes.kerekes@vasarhely.hu

  VálaszTörlés
 6. Nálunk az osztályban a szorgalmat (szorgalmi feladatokat, az otthoni gyakorlásokat) matricával ösztönzi a tantónéni. ;)
  Nem győzöm bevinni a matricákat, mert olyan gyorsan fogynak...- szerencsére!
  :)
  Ilyen motiváció mellett, sokszor már rá kell szólnom a gyerekre, hogy hagyja abba a tanulást (szorgalmit) és jöjjön végre vacsorázni...
  :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is osztogatom a levonót..... de sajnos nálunk olyan a hozzáállás, hogy többen napi szinten még a házit sem készítik el, vagy csak írnak valamit, hogy kész legyen. Jó, hogy a te gyerekeid ennyire szorgalmasak. :))

   Törlés
 7. Szia!

  Szeptembertől lesznek elsőseim és már elkezdtem ötleteket gyűjteni. Nagyon tetszik a a Suli poli, szeretném elkérni a kártyákat!

  Köszönöm szépen:

  Nata

  e-mail: gerenatalia@gmail.com

  VálaszTörlés
 8. Szia!
  Príma kis játék, én is szeretném megkapni a képeket! csababo@freemail.hu címre köóüldheted
  Sikeres, nyugodt, vidám évet kívánok!
  Boró

  VálaszTörlés
 9. Szia!

  Szuper ötlet, szeretném elkérni én is word-ben :) vizer.kinga@gmail.com

  Köszönöm!!!

  Kinga

  VálaszTörlés
 10. Kedves Sucika!
  Szeretném én is elkérni ennek a szuper ötletnek a word-ös változatát :-)
  zumpfi@freemail.hu
  Köszi, Anikó

  VálaszTörlés
 11. Ha valaki esetleg nem kapta meg, jelezzen legyen szíves és elküldöm, ugyanis egy kicsit belekavarodtam a küldözgetésbe. :))

  VálaszTörlés
 12. Kedves Sucika!
  Remek ötletek! Elkérhetném én is a kártyák word-ös változatát?
  Előre is köszönöm!
  Virág
  virag-sk@freemail.hu

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csak most olvastam a kérést, küldöm. :))

   Törlés
 13. Én is szeretném elkérni a magatartás kártyák word-s formátumát? Bízom benne,, hogy őrzöd a dokisban a gépeden!
  Előre is köszönöm!
  Rózsa
  baltok55@gmail.com

  VálaszTörlés
 14. Én is nagyon örülnék a matricák Word s formátumának, nagy hasznát venném :)
  Köszönöm szépen!
  Emőke
  szekelyemoke83gmail.com

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valami gond van az e-mail címmel, nem tudtam elküldeni. Nézd meg légy szíves, és utána küldöm. :))

   Törlés
 15. Én még csak most találtam rá erre a szuper társasra. Ha lehet, szeretném elkérni én is a kártyák word-ös változatát.
  Köszönöm szépen!
  Gyöngyi
  knesgyongyi@freemail.hu

  VálaszTörlés
 16. Kedves Sucika, szeretném én is elkerni. anita.gyimesi.tobiasne@gmail.com
  Köszönöm szépen
  Anita

  VálaszTörlés
 17. Kedves Sucika, szeretném én is elkerni. anita.gyimesi.tobiasne@gmail.com
  Köszönöm szépen
  Anita

  VálaszTörlés
 18. Kedves Sucika!
  Érdeklődni szeretnék,hogy a kártyák figuráit honnét tudnám letölteni? Segítséged előre is köszönöm szépen
  Timi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha megadod az e-mail címed, szívesen átküldöm. :)

   Törlés
 19. Most találtam rá a táblácskákra. Szeretném, ha nekem is elküldenéd. Köszönettel: Tárnokiné B. Éva
  e-mail:tarnokieva@gmail.com

  VálaszTörlés
 20. Most találtam rá erre a jó kis motiváló ötletre. Kérhetem én is a képecskéket? olajosne.sipos.judit@t-online.hu

  VálaszTörlés
 21. Szia Sucika!
  Nagyon tetszenek a táblácskák a gyerekek tuti imádni fogják, szeretném elkérni őket! Előre is köszönöm! verscsillag@gmail.com

  VálaszTörlés
 22. Szeretném elkérni én is a kártyákat. Kár, hogy csak most találtam rá :-( epaczo@freemail.hu Előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
 23. Kedves Sucika! Nagyon megtetszett a játék, és az ehhez kapcsolódó kártyák. Kérlek küld el nekem word formátumban. Köszönöm. judit.szoboszlai@gmail.com

  VálaszTörlés
 24. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés

 25. Kedves Sucika!
  Nem tudom eddig hogy kerülte el a figyelmemet,s hogy nem jutott eszembe ilyen jutalmazási módszer... de örülök, hogy rábukkantam, itt nálad. Ha elküldenéd a kis kártyákat, hogy könnyebben szerkeszthessem át saját mondatokra, hálásan megköszönném. Tisztelettel és köszönettel:Kiss Edit

  kisseditflamenco@gmail.com (Az előbb lemaradt az email címem....)

  VálaszTörlés
 26. Szia!
  Remek ötletek! Elkérhetném én is a kártyák word-os változatát?
  (Csak azt nem értem, a Monopoli elejére hogy fér fel minden gyerek?)
  Előre is köszönöm!
  branyi.adrienn@freemail.hu

  VálaszTörlés
 27. Ma is valami gyöngyszemre bukkantam nálad.Köszönöm,s egyben szeretnélek megkérni, hogy küldd el nekem is a szerkeszthető változatot.
  tarnokieva@gmail.com
  Szép napot: Éva

  VálaszTörlés
 28. Szia! Nagyon tetszik amit kitalálták.Szeretném elkérni én is. A lányodhoz külön Gratulálok. pelei.andrea02@gmail.com

  VálaszTörlés
 29. Kedves Sucika!
  Csak most találtam rá az oldalra nagyon tetszett. Csak gratulálni tudok a sok ötlethez. Szeretném elkérni én is a kártyákat. mpellei64@gmail.com . előre is köszönöm.

  VálaszTörlés