2014. szeptember 2., kedd

Ahogy én kezdem a tanévet - "háttérmunkálatok"

Gyakran hallom a kedves szülőktől így a nyári szünet vége felé, hogy alig várják, hogy elkezdődjön az iskola. Hát most ők fellélegezhetnek, hiszen ez a tanév is elkezdődött végre! Régebbi bejegyzéseimben írtam már arról, hogy én mit csinálok az osztályommal az első napokban. Most azokat az ötleteimet szeretném közzétenni, amelyek "háttérmunkák", és lehet, hogy nem olyan látványosak, de hasznosak, és megkönnyítik az elsős-másodikos gyerekek életét, és amiket én a legelső osztályomtól kezdve mindig alkalmazok.
1. Szív és kéz a padra
Sokan nem is gondolják, hogy milyen sok dologgal függ össze az, hogy a gyerekek tudják-e a bal és a jobb fogalmát, tudják-e, hogy merre van balra és jobbra. Ehhez használok én egy piros szívet és egy kék kezet. Első nap megtanuljuk a jobb fogalmát, bemutatkozunk és kezet fogunk egymással. A jobb kezünk a bemutatkozós kezünk. (És nem az, amelyikkel írunk. Lásd balkezesek.) Egy gyereket kiválasztok, és a tábla jobb felső sarkába kék színessel körülrajzolom a kezét. 1-2 nap után jön a bal oldal, és felkerül a tábla bal sarkába egy piros szív. Hogy ez mindig szem előtt legyen, a padra is felragasztok egy-egy kezet és szívet. 

2. Számegyenes a padra
Matematikából a tízesátlépés okoz gondot a kezdetekkor néhány tanulónak. Ennek elkerülésére a padra ragasztok egy 20-as számegyenest. Régebben egy vékony papírcsíkra húztam fekete filccel egy vonalat, és a centiméterenkénti jelölölések alá pirossal írtam a páros, kékkel a páratlan számokat. Az idén volt egy kis kalamajka, így nem tudtam, hogy mire készüljek. Viszont jártam az Ikeában, és az ott használható mérőszalagot vettem kiindulásként, amit aztán fénymásoltam. Így gyorsabban haladtam.  Ez a kéz és a szív közé kerül, így mindig kéznél van, ha esetleg szükség lenne rá.


3. Óvodai jelek mindenhová
Mivel az elsősök még nem tudnak olvasni, megkérem a szülőket (egyes esetekben én készítem), hogy minden könyvre, füzetre, felszerelésre a gyerekek neve mellé rajzolják oda az óvodai jelüket is. Így már az első napokban is ki tudják osztani a hetesek társaik füzetét. Ugyanezek a jelek a fogasra is felkerülnek, így mindenkinek van saját helye, ahová aztán felteheti a tisztasági csomagját, tesi cuccát és a ruháit. Ez a megoldás is "évtizedek" óta bevált. (A képek a ManóÁBÉCÉ CD-ről valók, mert szeretem, ha egységet alkotnak a dolgok. A Google segítségével is jó képeket lehet találni, de ez is még az internet előtti időkből származnak.)

4. Kis szütyő
Pár éve az IPR program keretében a gyerekek kaptak tisztasági csomagot, ceruzát, színesceruzát miegyebet. Mivel akkor a legtöbb gyereknek volt egy alkalmatos szütyője, így csak a benne lévőket kapta meg. A szütyőbe pedig ceruza, színes ceruza, a korongja és a számolópálcikája később pedig egy toll került. Ezt a padjukon található kis fogasra akasztották. Ha éppen tompa lett, vagy kitört a ceruzájuk hegye, elővették és használták az iskolait. Így ez mindig kéznél volt. A korong és pálcika pedig biztos helyre került, és nem kellett azzal foglalkozni, hogy mikor esik ki a padból és gurul szerteszét. A szütyő megmaradt, jöhetnek bele a mostani kisdiákok felszerelései. (Ezek kiosztása a holnapi nap feladata lesz, még a szekrényben pihennek.)


Google


5. Órarend
Nem kell részleteznem, hogy egy elsős nem tud olvasni, viszont ő is szeretné tudni, hogy milyen órája lesz. Évek óta rajzos órarendet készítettem nekik, persze régen a fénymásoló előtti időkben egyenként rajzolgattam. Mennyivel könnyebb ez ma már! Az idén egy Smiley-s megoldásra esett a választásom. (Megvan Word formátumban is, aki szeretné elkészíteni, írjon, és elküldöm neki.)
6. Osztálymegkülönböztető képek
Mióta tanítok, minden tanulónak minden órai és otthoni munkáját kijavítom. (Tudom, hogy van aki most azt mondja, hogy "Én is", de higgyétek el, nem mindenki teszi ezt.) Ennek lebonyolításához egy tanulói padot használok, amire reggelenként a gyerekek kiteszik azokat a könyveket, füzeteket, amiben házi volt. Mivel az idén összevont osztályt kaptam, két padra lesz szükségünk. Hogy mindenki megtalálja a sajátját, kis figurákkal jelöltem a padot.  1. osztály 1 gyerek, 2. osztály 2 gyerek, a megfelelő osztályjelöléssel. Ezek a kis rajzok máshol is szerepet kapnak majd, de arról egy későbbi bejegyzésben írok. 


7. Ültetőkártya
Nem akarok sok dolgot hozzáfűzni, mivel itt már olvashattatok róla. Azért még annyit elárulok, hogy a gyerekeknek nagyon tetszett. (És a szülőknek is.)

Végül már csak egy fényképet szeretnék megmutatni, melyen az új termem látható, "beköltözés" után. Remélem, jól érzik majd magukat itt a gyerekek és játék lesz számukra a tanulás. Számomra nagyon kemény munka lesz, de juszt is megcsinálom! 

Minden kollégának jó munkát, a szülőknek és csemetéiknek pedig jó tanulást kívánok!

82 megjegyzés:

 1. Jó volt olvasni az írásodat :) Le a kalappal, hogy ilyen nehezített pályán is felül tudott kerekedni benned a pozitív életszemlélet. Jó munkát és várom a további beszámolókat. Zsuzsi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi szépen, és örülök neki, szükségem van most egy kis pozitív megerősítésre. Nyugtával dicsérd a napot, tartja a bölcs mondás. Pozitív vagyok, de tele kérdésekkel, és....

   Törlés
 2. Még szép, hogy megcsinálod!!! És nem is akár hogyan...Icusosan!!!! Ettől jobbat nem is kívánhatnak a lurkók, szülők és a fenntartó sem! Ez az "én volt termem"? Hagyok még egy kis időt, aztán megyek hospitálni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az tuti!! :)) Amibe belevágtam, azt mindig végigcsináltam, most is így lesz. Aranyos vagy nagyon, remélem igazad lesz. Ez az én volt termem, aztán a te volt termed, most kb 17 év után ismét az enyém. :)) Már nagyon várlak. :))

   Törlés
 3. Én is szeretnék kisfiamnak ilyen órarendet :) kérhetnék segítséget. Köszönöm Évi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Évi!
   Írd meg az e-mail címedet, és küldöm. :)

   Törlés
  2. busajanosne@freemail.hu KÖSZÖNÖM :)

   Törlés
  3. Szia!
   Nem tudom, hogy megvan-e még ez az órarend Word formátumban, de ha igen, kérlek küldd el nekem is! ( t.veronika88@gmail.com ) Köszönöm szépen!
   Remek az oldalad, sokat tanulok belőle fiatal tanítóként!!!

   Törlés
  4. Szia!
   Én is kérnék szépen egy órarendet!(perecsenyi.orsolya@gmail.com)
   Előre is köszönöm!

   Törlés
  5. Szia, gratulálok a munkádhoz és további sok sikert! Én is szeretném megkapni az órarendet, nagyon tetszik! babcsanj@gmail.com
   Nagyon köszönöm előre is!
   Judit

   Törlés
 4. Nagyon tetszik az oldal. Nagyon szeretném a Smiley-s órarendet megkapni elsős gyerkőcömnek.
  Nagyon várjuk.
  Köszönöm!
  napraforgo72@freemail.hu email címre.
  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 5. Nagyszerű az oldal! Szeretném én is elkérni a Smiley-s órarendet, mert 1. osztályom lesz.

  foldhazianiko@gmail.com

  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 6. Igazán értékes gondolatokat olvashatok nálad. Köszönöm.
  Én is rajzolni szoktam az elsős órarendet, ám az idén újítanék, kérlek küldd el nekem a Smiley-s órarendet!
  Köszönöm.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. Adj meg e-mail címet, és küldöm az órarendet. :)

   Törlés
 7. Én is szeretnék csatlakozni a smiley-s órarend csapathoz :) Kérlek, küldd el nekem a dichter,andrea@gmail.com -ra. Köszönöm!!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valami gond van az e-mail címmel, mert nem tudom elküldeni, pedig már többször próbáltam. Légy szíves írj erre a címre: viragne.icu@gmail.com !

   Törlés
 8. Én is szeretnék csatlakozni a smiley-s órarend csapathoz :) Kérlek, küldd el nekem a dichter,andrea@gmail.com -ra. Köszönöm!!!!!!

  VálaszTörlés
 9. Kérek szépen ilyen smiley-s órarendet! Köszönettel: desine.ibolya@gmail.com

  VálaszTörlés
 10. Kérek szépen Én is ilyen smiley-s órarendet! Köszönettel: jugeorgina@gmail.com

  VálaszTörlés
 11. Szia!Mi is szeretnénk csatlakozni a smiley órarend készítők köze!Örülnék ha elküldenéd az órarendet !87tina@citromail.hu címre Nagyon köszönöm!

  VálaszTörlés
 12. Szia!Nagyon tetszik a smiley órarend ötlete!Örülnék ha elküldenéd a 87tins@citromail.hu címre,hogy mi is saját órarendet készíthessünk elsős kisfiammal! Köszönettel4Krisz

  VálaszTörlés
 13. Szia!Nekem is nagyon tetszik a smiley órarend ötlete!Örülnék ha elküldenéd. Előre is köszönöm szépen. rabagabi.iskola@gmail.com

  VálaszTörlés
 14. Kedves Sucika!
  Szeretném elkérni az órarendet!Nagyon köszönöm!
  puskasnora11@gmail.com

  VálaszTörlés
 15. Szia ! Nagyszerű ez az oldal. Szeptembertől elsős osztályom lesz, szeretném elkérni a smiley-s órarendet! Előre is köszönöm !
  viraghtimi79@gmail.com

  VálaszTörlés
 16. Szia! Szeretném, ha elküldenéd a smiley-s órarendet! Köszönöm! horvathne.petra@gmail.com

  VálaszTörlés
 17. Szia! Nagyon tetszik a smiley-s órarended! Eltudnád nekem küldeni? Köszi szépen: Mónika, email: lemon85@mailbox.hu

  VálaszTörlés
 18. Nagyon tetszik az oldal. Gratulálok hozzá. Csak így tovább. El tudnád nekem is küldeni azt a frappáns kis órarendet? Köszönöm előre is. Csilla A címem: santacsilla16@gmail.com

  VálaszTörlés
 19. Nagyon tetszenek a "dolgaid". Az órarendet(smiley-s) szeretném elkérni. Szabad? Nagyon köszönöm! mariagalyasz@gmail.com

  VálaszTörlés
 20. Nagyon tetszenek a "dolgaid". Az órarendet(smiley-s) szeretném elkérni. Szabad? Nagyon köszönöm! mariagalyasz@gmail.com

  VálaszTörlés
 21. Szia! Most akadtam rá oldaladra, nagyon tetszik.Mivel most elsős leszek elkérném a smiley-s órarendet.Köszönöm
  majorv64@gmail.com

  VálaszTörlés
 22. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 23. Kedves Sucika! Gratulálok az oldalhoz! Nagyon tartalmas, lelkiismeretes munkáról árulkodik! Szeretném a Smiley-s órarendet megkapni elsős gyerkőceimnek.
  email: bartaeni@gmail.com

  VálaszTörlés
 24. Kedves Sucika!
  Gratulálok a blogodhoz! 31 elsős vár elsején, abból 24 fiú. Tesisek lesznek, elevenek, belevalók. A szmájlis órarend tökéletes lesz nekik, illik hozzájuk. Ha elküldöd word változatát, nagyon hálásak leszünk mind a harminchárman (a tanító nénik is!). Címem: farkasmargo@gmail.com
  Köszönöm szépen!
  Farkas Lászlóné Margó

  VálaszTörlés
 25. Kedves Sucika!
  Sok hasznos ötletet találtam a blogodon. Másodikosaim lesznek, először leszek osztályfőnök, kicsit tartok is tőle. Mindenesetre gyakran foglak látogatni, azt már látom. :-) Én is szeretném elkérni a szmájlis órarendet, és szívesen olvasnék olyan bejegyzést, ami arról szól, mit csináltok a kölkökkel az első napokban, milyen hasznos és játékos tevékenységeket tervezel.
  Köszönöm!
  Anita
  vizyke@freemail.hu

  VálaszTörlés
 26. Kedves Sucika!
  Gratulálok az oldaladhoz! Nagyon sokat tanulhatunk Tőled. A szmájlis órndet én is szeretném elkérni mivel elsőseim lesznek.Előre is köszönettel: Ágnes
  email: trenka.fanni@citromail.hu

  VálaszTörlés
 27. Szia,szeretném elkérni a rajzos órarend szerkeszthető verzióját! v.icus812@gmail.com
  Előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
 28. Kedves Sucika!

  Szeretném elkérni az órarend szerkeszthető verzióját. Nagyon ötletes.
  fajtailaci@gmail.com

  Előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
 29. Szia!
  Véletlenül találtam rá oldaladra, és nagyon tetszik. Mivel idén én elsősökkel leszek szeretném elkérni a smiley-s órarendet szerkeszthető formában.

  jakabfizs@gmail.com

  Előre is köszönöm.
  Zsuzsa

  VálaszTörlés
 30. Szia! Nagyon tetszik a smiley-s órarend. Szeretném elkérni az órarend szerkeszthető formáját. renneradri@gmail.com
  Előre is köszönöm!

  Adrienn

  VálaszTörlés
 31. Szia! Órarend keresgélés kapcsán találtam az oldaladra. Nagyon tetszik! Én is szeretném elkérni a szerkeszthető formát.
  Köszönettel: gernereniko@gmail.com

  VálaszTörlés
 32. Szia! Nagyon tetszik az órarend ötleted, kérlek küld el nekem is: galanett7@gmail.com
  a suliba és saját gyerkőcnek is kiváló lenne.:-))
  Köszönöm : Tikné gál anett

  VálaszTörlés
 33. Szia! Nagyon ötletes az órarend, nekem is el tudnád küldeni? Email címem: andreakicsak93@gmail.com. Nagyon köszönöm :)

  VálaszTörlés
 34. Nagyon kreatív ötleteket láttam,olvastam nálad.Köszönöm!!! A szerkeszthető órarendet én is szeretném elkérni! Köszönöm!ratalexa@freemail.hu

  VálaszTörlés
 35. Kedves sucika67!

  Szeretném én is elkérni az órarendet, ha lehet. Kérlek, küld át a hovanyi.aniko@gmail.com címre.

  Köszönettel:

  Anikó

  VálaszTörlés
 36. Kedes Icu! Meg tudnád küldeni az órarendet a csingling@xerina.hu címre is? Köszönöm: Vica

  VálaszTörlés
 37. Kedves Icu!
  Nagyon szívesen fogadnám, ha elküldenéd nekem az órarend képeit, mivel én is elsős leszek, s szeretném frissíteni a jelenlegit. Köszönöm előre is !
  tunkle47@gmail.com

  VálaszTörlés
 38. Szia!
  Nagyon tetszik az oldal, sok hasznos ötletet lehet itt találni. Köszönjük, hogy megosztottad velünk. Szeretném megkapni az órarendet én is, hiszen szeptemberben elsőseim lesznek.
  baberrozi74@gmail.com
  Előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
 39. Szia nagyon tetszik az oldal nagyon sok otletet talaltam es az orarendet en is nagyon szeretnem tatareta@freemail.hu Koszi

  VálaszTörlés
 40. Szia nagyon tetszik az oldal nagyon sok otletet talaltam es az orarendet en is nagyon szeretnem tatareta@freemail.hu Koszi

  VálaszTörlés
 41. Szia! Gratulálok az olaladhoz, igazán sok jó ötletet találtam. Szeretném kérni az órarendedet. tancsi7@gmail.com

  VálaszTörlés
 42. Szép Napot!
  Lányom nevében szeretném elkérni ezeket az igen kedves órarendeket! mschiffer3@gmail.com Nagyon-nagyon ügyes és kreatív!!!!!!

  VálaszTörlés
 43. Kedevs Sucika!
  Örülnék, ha én is készíthetnék smile-s órarendet! Én most másodikas gyerekeket fogok tanítani. Elküldenéd nekem is a smile.kat? Köszönöm? Zsuzsa
  zsuzsa.kuti@yahoo.com

  VálaszTörlés
 44. Kedves Sucika!
  Nagyon megköszönném a Smile-s word formátumú órarended, ha elküldenéd!
  Üdvözlettel: Gabi
  szk.gabriella@gmail.com

  VálaszTörlés
 45. Kedves Sucika!
  Mivel elsős gyerekeket fogok tanítani, örülnék, ha elküldenéd a Smile-s órarendet word formátumban. Előre is köszönöm ��! Vidám iskolakezdést! Henriett
  vanheni@gmail.com

  VálaszTörlés
 46. Kedves Sucika!
  Nagyon tetszik az oldal! Az órarenden keresztül találtam rá, örülnék, ha elküldenéd word formátumban. Előre is köszönöm,
  üdvözlettel, Veroni
  egivero@tolna.net

  VálaszTörlés
 47. Kedves Sucika!
  Gratulálok a munkáidhoz!Fantsztikusak!
  Szeretném én is elkérni a smiley-s órarend szerkeszthető verzióját.
  okuti77@gmail.com
  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 48. Kedves Sucika!
  Gratulálok a munkádhoz!!
  Szeretném én is elkérni a smiley-s órarendet.
  santacsilla16@gmail.com
  Üdvözlettel:

  VálaszTörlés
 49. Kedves Sucika!
  Szeretném én is elkérni a smiley-s órarendet! Köszönöm
  czelandi66@gmail.com

  VálaszTörlés
 50. Nagyon tetszik az órarend, rendkívül aktuális a moziban látható Emoji film miatt, minden gyerek imádja. Szerintem nem csak elsősök örülnének neki.
  Nagyon szépen köszönöm, ha elküldi WORD, szerkeszthető formában is az alábbi emal címre:
  szendreyvadasz@gmail.com
  Köszönettel,
  Éva

  VálaszTörlés
 51. Kedves Sucika!
  Nagyon tetszik az oldal. Gratulálok az oldalhoz és az ötletekhez. :) Nagyon tetszik a smiley-s órarend, amit én is el szeretnék kérni. Címem: rohaly_emese@freemail.hu
  Előre is köszönöm!

  Üdvözlettel: Emese

  VálaszTörlés
 52. Kedves Sucika! Újfent első osztályos lettem és kifentem a fogam erre az órarendre! Előző osztályomnál mesefigurák voltak, ez kicsivel "modernebb".
  E-mail: bajeris85@gmail.com

  VálaszTörlés
 53. Szia!Elsősök lettünk!Szeretnélek megkérni hogy küld el nekem is azt a csodás órarendet!Köszi!icipici.vuk@gmail.com

  VálaszTörlés
 54. Kedves Sucika, szeretném elsős fiamnak én is megszerkeszteni a ÍSmile-s órarendedet. Kérem küldd el Nekem is a barnaaanes0@gmail.com címre. Előre is köszönettel: Ágnes

  VálaszTörlés
 55. Kedves Sucika!
  Elsős kisfiamnak szeretném elkérni a Smile-s órarendet, nagyon fog tetszeni neki. Elküldenéd kérlek, a tmakovenyi@gmail.com címre? Előre is köszönöm. Üdv: Tündi

  VálaszTörlés
 56. Kedves Sucika!
  Gratulálok az oldaladhoz, nagyon tetszik. :) Szeretnélek megkérni, hogy küldd el nekem is a smiles órarendet word dokumentumban! fugocsi@gmail.com Nagyon szépen köszönöm! További jó ötletelést kívánok! Üdv.:Csillus

  VálaszTörlés
 57. Kedves Sucika! Én most találtam az oldaladra, szívesen venném az órarend sablont, kõszõnöm ha elküldőd!😉😊

  VálaszTörlés
 58. Bocsánat lemaradt az email címem:darusag.laszlone@banaladar.hu

  VálaszTörlés
 59. Kedves Sucika! Amennyiben lehetséges én is szeretném elkérni Word formátumban az órarendet.
  E-mail címem: ivaagn@gmail.com
  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 60. Kedves Sucika! Szeretném elkérni szintén Word formátumban a smiley-s órarendet. Köszönöm szépen! gyurki.angela78@gmail.com

  VálaszTörlés
 61. Kedves Sucika! Idén kezdek gyes után újra. 1. osztály. Nagyon tetszenek az ötleteid és szeretném én is elkérni a smiley-s órarendet. Köszönöm szépen!
  miterlitimea@freemail.hu

  VálaszTörlés
 62. Kedves Sucika! Nagyon tetszik a smiley-s órarend, szeretném elkérni word formátumban. Nagyon jók az ötleteid, köszönöm szépen, hogy megosztottad a tapasztalataidat! Üdvözlettel: Szidi
  szalai.szidonia@gmail.com

  VálaszTörlés
 63. Kedves Sucika!Köszönöm a sok szuper ötletet, amit megosztasz velünk.
  Szeretném elkérni a Smiley-s órarendet Word formátumban.
  vebkb@freemail.hu
  További jó munkát!

  VálaszTörlés
 64. Szia! Szeretném elkérni a Smiley-s órarendet Word szerkeszthető formátumban, a leendő elsőseimnek szeretném elkészíteni az órarendet.Címem: mildikom75@gmail.com Előre is köszönöm a segítségedet és kívánok a továbbiakban is ennyi energiát és kreativitást a tanításhoz. Üdvözlettel: Monostori Ildikó

  VálaszTörlés
 65. Szia!
  Én is szeretném elkérni az órarendet. Szuper ötleteid vannak. :) szeleva1.c @gmail.com Üdvözlettel: Éva

  VálaszTörlés
 66. Nagyon tetszik az órarend, szeretném, ha elkükdenéd. Szép Évet! szallosildiko@gmail.com

  VálaszTörlés
 67. Örülök hogy rátaláltam az oldalra, nagyon jó ötleteket olvastam :) en is szeretném elsos kislányomnak ilyen szimbólumos órarendet készíteni. Elküldenéd? Nagyon hálás lennék! Anami7777@gmail.com
  Koszonettel: Papp Annamária

  VálaszTörlés
 68. Szép napot!
  A kisfiam most kezdte az első osztályt és pont ilyen smiley-s órarend van náluk a teremben.
  Szeretném elkérni, hogy itthon is ugyanígy legyen.
  Köszönöm szépen!

  zsuzsimaros@gmail.com

  VálaszTörlés
 69. Szia!
  A kislányom most kezdte az elsőt :) elkérhetném én is ha nem probléma ?
  további sok sikert !!!
  Üdv: Körömi Zoltán
  koromizoltan82@gmail.com

  VálaszTörlés
 70. Szia!
  A kisfiam most kezdte az elsőt - és szeretném lassan rászoktatni, hogy ő rakja a táskáját. Elkérhetném én is az órarendet? Előre is nagyon köszönöm. katalinnyeste20@gmail.com

  VálaszTörlés