2014. szeptember 15., hétfő

Finom motorika fejlesztése

Pár évvel ezelőtt a tanulók egyéni fejlesztéséhez keresgéltem feladatokat. Mondanom sem kell, hogy magyar nyelvű oldalakat nem nagyon találtam. A Picasa segítségével viszont nagyon sok könyvre, feladatlapra sikerült ráakadnom. Ezek között volt számos olyan, amely az írásmozgást fejlesztette. A forrást nem jegyeztem fel, csak a feladatokat mentettem le. 
Tegnap kerestem egy párat, amit már előkészítettem a holnapi gyakorláshoz. Próbáltam visszakeresni a Google segítségével, néhányat megtaláltam, de sokat töröltek azóta. Ízelítőnek hoztam, hogy lássátok, úgy is lehet fejleszteni a gyerekek finom mozgását, hogy közben "csak játszanak". 


A korábbi osztályomnál csak annyit kellett mondani, hogy fejlesztés, mindent sokkal jobb kedvvel csináltak. Alkalmanként kis történeteket is kitaláltam hozzá, úgy még szívesebben végezték a feladatokat.


Forrás


A Google viszont nagy segítség, mint mindig, csak a megfelelő szavakat kell beírni. Ha ezt gépelitek be: actividades de grafomotricidad para imprimir, előjönnek azok a bizonyos külföldi oldalak, már ha nem is pontosan azok, amiket én annak idején találtam. Az imprimir helyett jó a kinder, vagy a preescolar is. (De ez már részletkérdés, hiszen nagyjából ugyanazok a feladatok találhatóak meg mind a háromnál.)  Itt van az, amit én találtam most.









A feladatlapok mellett számos olyan dolog van, ami fejleszti a finom mozgást, de nem ír a gyerek, hanem egyéb dolgokkal tevékenykedik. Korábban itt és itt mutattam néhány jó megoldást, de a múltkor találtam egy összeállítást, melyben 50 ötletet osztanak meg, otthon fellelhető anyagok felhasználásával. (A Facebook-on meg is mutattam rögtön.) Biztos lesznek átfedések, arra ugyanis még nem volt időm, hogy belenézzek.


Forrás


A lényeg az, hogy úgy gyakoroljunk a gyerkőcökkel, hogy számukra ez élmény legyen, egy jó játék, nem pedig füzetlapok teleírása a betűelemekkel, betűkkel.

Jó tanulást, jó szórakozást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése