2014. március 14., péntek

Napi beszélgetési (fogalmazási) témák 2.

Előző bejegyzésemben említettem, hogy a fogalmazás elősegítéséhez keresgéltem ötleteket az interneten, és találtam is néhány oldalt. Az volt a tervem, hogy minden reggel 8 előtt felteszek egy-két kérdést, amire pár perc alatt írásban válaszolnak a gyerekek. Aztán rájöttem, hogy ez kivitelezhetetlen, mivel csak 2 reggel kezdek velük. Így marad ez a két reggel, viszont így is heti szinten 4 témát jelent. Az is több, mint a semmi. Viszont épp itt az ideje, hogy  megmutassam nektek a többit is.
Az első, amit most ajánlani szeretnék, minden hónapban más-más témát jár körbe, amit a szerző otthoni, vacsora közbeni beszélgetéshez ajánl. Vannak komolyabb és viccesebb témák is. Nem tudom, hogy miket lehet átültetni iskolai felhasználásra, de azért biztosan lesz jó néhány.


Táblázat Téma
Forrás


Január: Mi lenne, ha...
Február: Minden az USA-ról (Természetesen ide magyar vonatkozású dolgot kell kitalálni.)
Március: Nevek (Ez inkább szógyűjtő játék)
Április: Viccek és találós kérdések
Május: Történetmesélés (Adott egy alaphelyzet, az alapján kell egy mesét kitalálni.)
Június: Mindent az ételekről
Július: Mit tennél, ha...
Augusztus: Ki vagyok én? ( Jellemzők alapján kell kitalálni egy növényt, állatot, számot,...)
Szeptember: Ha lehetne, ...
Október: Érdekes tények állatokról
November: Hála
December: Emlék - mi történt az évben


A mondatokat minden hónapban papírcsíkokra írják, beleteszik egy befőttesüvegbe, és abból húznak naponta egyet. Szerintem nagyon nagy motiváló hatása lehetne az iskolában, ha az a gyerek húzhat, aki valamiért megérdemli. (Persze ez is olyan, mint az adventi naptár, úgy kell alakítani, hogy mindenkire sor kerüljön legalább egyszer!)



"Mi lenne ha..." kérdéssel kezdődnek azok a mondatok, amit ezen az oldalon találtam. De ez, természetesen nem az a Mi lenne ha, ami az előző ajánlásban is szerepel. Itt nincs havi bontás, egyszerűen felsorolnak néhány kérdést. Persze a gyerek képességének megfelelően rövidebb és hosszabb indoklást lehet kérni.

mi van, ha
Forrás

Mi lenne, ha minden nap karácsony lenne?
..., ha mindent tudnál?
..., ha nem esne az eső?
..., ha minden nap nőnél?


A "Mi lenne ha" kérdésen kívül itt is vannak egyéb témák a Kérdés fórumban, mint például:

- Egyetértek, nem értek egyet
        
- Vajon mersz?
        
- Inkább...

- A te választásod



Ha felkeltettem az érdeklődéseteket, nézzetek szét az említett oldalakon! Remélem, mindenki talál megfelelő témát, és jól hasznosítja az osztályában, vagy  a családi vacsoráknál.

Jó beszélgetést!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése