2018. január 7., vasárnap

Olvasásgyakorlás szókeresővel

Pár éve bukkantam rá olyan feladatkészítő generátorokra, amivel én magam tudok különböző játékos feladatlapokat készíteni. Egyik ilyen a szókereső. (Pontosabban nem is egy van ezekből, hanem több is, mind szókereső, csak van, amikor az egyiket használom, van, amikor a másikat. Épp mikor melyikre akadok rá előbb.)
Ez már csak azért is jó, mert magam választhatom ki a szavakat, sőt van, amelyiknél én dönthetek arról is, hogy milyen módon, milyen betűtípussal helyezkedjenek el ezek a szavak. 
A kettővel ezelőtti osztályomban volt egy kedves tanítványom, aki százszor jobban lelkesedett órákon, ha meghallotta azt a szót, hogy FELADAT. Nem mintha a tankönyv nem azzal lett volna tele, de tudta, hogy ez azt jelenti, játékos feladat következik. Számtalanszor kért, hogy maradjon már felzárkóztatóra, és adjak neki FELADATOT. Mondanom sem kell, nem győztem feladattal, de örültem neki. 

Az első napokra készítettem egy szókeresőt az újévvel kapcsolatban a másodikosoknak. Aztán eszembe jutott, hogy az elsősök is megpróbálkozhatnának egy ilyennel, így nekik olyan szavakat tettem bele, amiket már el tudnak olvasni, sőt a legtöbbet le is tudják írni. 
Természetesen, ha megtalálták a szavakat a másodikosok, ők akár mondatot is írhatnak vele, vagy betűrendbe tehetik a szavakat, attól függ, hogy mennyi idejük lesz.






 







Ha tetszik az ötlet, nyomtassátok ki ti is, és kezdődhet a keresgélés!

Jó játékot, jó tanulást!




8 megjegyzés:

  1. Szeretném megkérdezni, hogy hol találtad ezt a szókereső generálót. Én nem találtam ilyet, kis nyomtatott, ékezetes betűset. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ékezeteket a Paint program segítségével utólag tettem ki, de van olyan generáló, ami használ, a héten megkeresem. De mikor ezeket készítettem, nem volt időm keresgélni.

      Törlés
    2. Találtam ma egy olyat a neten, amiben van ékezetes betű: http://www.swiatnauczyciela.pl/narzedzia/wykreslanka/generator

      Amit valahová lementettem, még keresem. :))

      Törlés
    3. Hálás köszönet érte. Igaz, megkínlódtam vele, de egy próba sikerült. Használni fogom. Ha sikerül megtalálnod a másikat, azt is szívesen venném. Még egyszer köszönöm!

      Törlés
    4. Még egy kérdésem lenne. A megoldókulcs jelölését is painttel készítetted, vagy a generáló azt is kiadja a felrakottnál?

      Törlés
    5. Van, amelyiknél van megoldókulcs (például amivel az 1. szókereső készült), van amelyiknél nincs (például a 2.-nál én húztam be a Paint-tel.
      Én is csináltam ma egyet azzal, amit neked ajánlottam, pár perc alatt elkészült. Ha belejössz, és tudod, hogy melyik gomb mire való, akkor hamar megvan. :))

      Törlés
    6. Remélem Mária Vargáné ismét benézel valamikor! Megtaláltam az egyik legjobb szókereső generálót, ami a mentett dolgaim között volt: https://www.armoredpenguin.com/wordsearch/

      Törlés
    7. Köszönöm a segítségedet! Nem is hittem, hogy foglalkozol még ezzel. Amint időm engedi kipróbálom. Abban pedig biztos lehetsz, hogy be fogok nézni. Már eddig is többször megtettem, ezután is így fogok tenni. Most pl. a szólabirintus generálód keltette fel a figyelmemet. Köszi.

      Törlés