2014. március 28., péntek

A hangszerek csodálatos világa 2.

Egyik korábbi bejegyzésemben írtam, hogy a Látható hangok programmal dolgozunk ebben a félévben, ami a szövegértésben nyújt majd nagy segítséget. A feladatlapok feldolgozása során jóval több hangszert fogunk megismerni, mint ami a tantervben előírt. Mivel én sem vagyok ebben a témában annyira járatos,  mint szeretném, keresgélni kezdtem. Mutattam is nektek, hogy mi mindent találtam ezzel kapcsolatban.  

E bejegyzés révén ismerkedtem meg Ágival, aki az elmúlt pár napban nagyon sok, hasznos információval és anyaggal látott el. Az ő jóváhagyásával most veletek is szeretném megosztani ezeket a dolgokat.
Ági hívta fel a figyelmemet, hogy nemcsak a hangszerekről készült mesekönyv, hanem a hangokról is: A hangok csodálatos világa címmel. Ő is elküldte nekem, de a Google segítségével én is rátaláltam erre a könyvre. Ízelítőül íme néhány oldal, amit a forrásra kattintva ti is letölthettek:


Forrás







Ezek után jöjjön még néhány ötlet, Ágitól. Hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a zenét, hogyan ismerkedjünk meg a zenei ismeretekkel és a hangszerekkel. (Bizonyára lesznek olyan ötletek, amit ti is  ismertek és használtok, de Ági olyan ügyesen összegyűjtötte, hogy nem akartam kihagyni.)

Hangszeres kártya

A hangszeres kártyákból dupla csomagot csináltam, hogy amíg nem tudnak olvasni, addig is tudjanak párosító vagy már memória játékot is játszani. Olvasni tudóknak készítettem a nehezített verziót, amikor memória játékként nem két képet, hanem a képet és a hozzá tartozó nevet kell összepárosítani.
A színek egy bizonyos rendszert követő hangszertani besorolás szerint lettek kialakítva, így többféle játékhoz is használhatók. 

A hangszeres kártyákhoz egy kis kiegészítés: Fényképről nagyon hasonló a vibrafon és a marimba. A kettő között az a különbség, hogy a marimba fa alapanyagú, a vibrafon pedig fém. Ez olyan, mint a xilofon és a metallofon. 

Jöjjön a kártyák közül néhány kép:









Zenei játékok
Sok olyan könyvet vettem már hosszú pályafutásom során, amiben különböző fejlesztő- vagy csak egyszerűen pihentető-, kikapcsolódást segítő játékok találhatók. Ezek között volt néhány zenei jellegű is. Bevallom őszintén, konkrétan zenei játékokat nem nagyon kerestem eddig. Hála neki, most már ilyenem is van.




Bízom benne, hogy felkeltettem az érdeklődéseteket, és Ági engedélyével az általa készített kártyákat szívesen elküldöm bárkinek.

Áginak pedig ezúton is köszönöm, hogy ennyire segítőkészen állt mellém és a téma mellé.



8 megjegyzés:

  1. Kedves Sucika!
    Szeretném megkapni a hangszeres kártyákat letölthető formátumban.
    Előre is köszönöm!
    Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves kati!
      Írd meg az e-mail címedet, és küldöm a kártyákat!

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Kedves Sucika!
      2 hét múlva ének-zene órákat tartok zongoratanár létemre, ezért nagyon megköszönném, ha nekem is el tudnád küldeni ezeket a kártyákat letölthető formátumban. köszönöm előre is! Petra

      Törlés
    4. Kedves Petra! Amint megadod az e-mail címed, azonnal küldöm.

      Törlés
  2. Kedves Sucika!

    Régóta követem az oldalt, hálás vagyok a szuper ötletekért, a kész anygokért pedig különösen. :)
    Amennyiben megoldható, én is szeretném a kártyákat kérni, mivel egy egész alsó tagozat ének-zene óráit tartom, így nagyon hasznos lenne számomra.
    email címem: szabus555@gmail.com

    Köszönettel: Szabina

    VálaszTörlés
  3. Kedves Sucika!

    Nagyon megköszönném, ha nekem is elküldenéd ezeket a remek kártyákat. Alig várom, hogy kipróbálhassam a zeneovi foglalkozásaimon!!
    E-mail címem:melinda.szente@gmail.com

    Nagyon köszönöm!
    Melinda

    VálaszTörlés