2012. július 1., vasárnap

Betűmesék a Játékház tankönyvhöz "maci m"

Tavalyelőtt, mikor az első osztályra készültem nagyon sokszor keresgéltem a neten, hogy ötleteket találjak, hogy majd szeptembertől jól tanítsak a Meixner -féle Játékház tankönyvcsaládból. Így jutottam el egy olyan oldalra, ahol a betűk hívóképeihez íródtak a mesék. 
A módszer ugyanis azt javasolja, hogy a betűkhöz tartozó hívóképek elevenedjenek meg a gyerekek előtt. Így én többek között a használt piacon vásároltam mentőautót, autót, bohócot, kacsát, stb, ami csak megvehető volt, megvettem. Egy polcra kitéve játszhattak vele a gyerekek.


Sajnos nem volt minden hívóképhez mese, így kénytelen voltam én kitalálni néhányat. Kezdetben le is írtam, de aztán annyira belejöttem, hogy az órán rögtönöztem. Sajnos ezeket a meséket utána sem írtam le, így legközelebb újra rögtönöznöm kell. Amit viszont leírtam, szívesen megosztom veletek, hátha másnak is tetszik.

A maci "m" meséje 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisfiú, akit Tominak hívtak. Tomi az idén ősszel elkezdett iskolába járni. Míg óvodás volt, mivel nagyon jó gyerek volt, a szülei sok játékot vettek neki. Kedvenc játéka a maci volt.
Tomi szeptember 1. napján hátára vette táskáját és elindult az iskolába.
- Mmm? - kérdezte tőle a maci, ami azt jelenti: -hová mész?
- Iskolába. - felelte izgatottan Tomi. - Mától iskolás vagyok.
- Mmm! - mondta a maci, ami macinyelven azt jelenti: -Én is szeretnék iskolába menni! Vigyél magaddal!
- Nem lehet. - válaszolta Tomi - Iskolába nem járhatnak macik, csak gyerekek.
- Mmm - mondta szomorúan a maci, ami azt jelenti: -Nagyon fogok unatkozni nélküled.
- Tudod mit? Ha hazajövök, itthon megtanítalak mindarra, amit én tanulok majd az iskolában.
- Mmm - örvendezett a maci, ami mackónyelven azt jelenti: -Jaj, az nagyon jó lesz!
- Mmm - szólt még a távozó Tomi után, ami annyit jelentett: - Figyelj jól az órákon! Mindent tudni akarok, amit az iskolában tanulsz!

3 megjegyzés:

  1. Szia!

    Honnan találtad a hívóképekhez a meséket?

    Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezeket magam találtam ki, de van néhány internetes is. Itt megtalálod: https://www.facebook.com/groups/1443758852515667/search/?query=bet%C5%B1mes%C3%A9k.doc

      Törlés
  2. szia, kislányom is a Játékház című tk-ből tanul, viszont most mondta a ped. asszisztens, hogy a "ny", "gy", "zs,", "ly", betükhöz nincs betű. Esetleg neked van ezekhez meséd? Köszönöm, Zsuzsi

    VálaszTörlés