2012. július 1., vasárnap

Betűmesék a Játékház tankönyvhöz autó "t"

Az alábbi mese egy autóról szól, ennek a "t" a hívóképe, mivel a tankönyvcsalád a hangoztatást veszi alapul, nem a hívókép kezdőbetűjét. Ez nagyon jó, mert a kis játékokhoz kapcsolódó hangot könnyen megjegyezték, és ha valakinek gondja adódott, elég volt csak hangoztatni, és már be is ugrott a betű. Azt már említettem, hogy a hívóképeket próbáltam beszerezni, tehát a "t" betűhöz is volt egy szép nagy piros autó, ami már a színével is hívogatta a gyerekeket: gyere játsszál velem. Emellett volt annyi kisautó, hogy minden fiúnak jutott egy. Mivel a mentőautóval történt a tanév során egy kis baleset, féltettem a nagy piros autót, így azzal csak különleges alkalmakkor lehetett játszani. Persze elég gyakran volt különleges alkalom, pl. ha valaki szépen olvasott, írt, stb.
Most tehát jöjjön a mese:

Az autó meséje "t"

Egyik nap a maci nagyon unatkozott, míg kis barátját, Tomit várta. 
- Mmm? Mikor jön már ez a Tomi gyerek? Kimegyek és megnézem. Kiment a házból az udvarra, de nem látta Tomit.
- Mmm, innen nem látok ki az útra, nem veszem észre, ha jön.  Kinyitotta a kaput és kilépett a járdára.
- Mmm - mondta a maci - Tomi elé megyek, biztos örülni fog, ha meglát. Ment, mendegélt, míg egy útkereszteződéshez nem ért.
- Mmm? Most mit csináljak? Fogta magát, átszaladt az úton.
- Tű-tű-tű-űű!- hallotta a maci egy autó hangját.
- Tű-tű-tű-űű!- kiabált mérgesen az autó. - Meg akarsz halni?
- Mmm? Miért? - kérdezte a medve.
- Tü-tü-tü-ü - magyarázta az autó - szabad átszaladni az úttesten, hogy nem nézel szét?
- Mmm - nem tudom, én csak egy játékmackó vagyok.
- Tü-tü- tt - folytatta az autó, ami autó nyelven azt jelenti: - A járda szélén meg kell állni, balra, majd jobbra nézni, és csak akkor lehet átmenni az úttesten, ha nem jön semmilyen jármű.
- Mmm - mondta a maci - ezt nekem eddig nem mondta senki.
- Tü-tü-tt - folytatta az autó - pedig nagyon sok mindenre kell ügyelni.
- Mmm - kérlelte a maci az autót - gyere velem légy szíves, és taníts meg mindent! Tomi, a gazdám, biztosan örülne neked.
- Tü-tü-tt, nekem nincs gazdám, szívesen veled megyek.
Tomi szeretettel fogadta új játékát, és aznap mind a ketten érdeklődéssel hallgatták Tomi beszámolóját az iskoláról.



Akik használják ezt a tankönyvcsaládot, tudják, hogy ez után jön a hangoztatás és a betű bemutatása. Azért írom le most pár szóval, hátha van olyan szülő, akinek a gyermeke ebből a könyvből fog tanulni.
Tehát a betűkhöz tartozó hangokat önállóan hangoztatjuk, pl. az előbbi mesében is az autó a sok magyarázatban elfárad, és csak annyit tud a végén mondani, hogy : t. 
A mese mondásakor a maci és az autó a kezemben van, és ők beszélgetnek egymással. Amihez nem volt játék, a későbbiek folyamán a hívóképet tartottam a kezembe, majd került fel a táblára, és mellé a betű. 
A gyerekeknek pedig a következőket mondtam: Ha ezt a betűt mutatom fel, t, azt mondjátok: t! Ezek után a gyerekek hangoztatták a tanult betűt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése