2012. július 8., vasárnap

Képes napló 5.

Újra eltelt egy hét. Úgy elszaladt, hogy csak kapkodom a fejem. A tevékenységeim most főleg a házimunkákra korlátozódtak, elsősorban a főzésre. 
A héten a sógornőmtől kaptam egy hamburgerzsemle receptet. Ki is próbáltam, de nekem kicsit sűrű lett, így kerestem a neten is. Ma elkészítettem Limara receptje szerint is, eddig ez lett nálam a nyerő.  Ma a húst is én készítettem bele, a múltkori bolti volt.





Ha törtkrumplit főzök vacsorára, a maradékból másnap nudli vagy szilvalekváros gombóc készül. A héten eszembe jutott, hogy régen nagymamám milyen sokszor csinált krumplilángost. Így kedden nálam is megszülettek a lángosok. Azért is büszke voltam magamra, mert emlékszem 100 éve, mikor csináltam nem lett jó az állaga, alig tudtam a gyúrótábláról eljuttatni a serpenyőbe, úgy ment szét az egész. Mi sütés után megolajozzuk és lekvárral töltjük, mint a palacsintákat.





Beindult a cukkini szezon, és így a héten volt pár cukkinis nap. Először sült cukkinis szendvicseket készítettünk, de erről nem készült fotó. A receptet anyukám mondta: Cukkinit felkarikázzuk, kicsit sózzuk, kevés olajon megsütjük. Tejfölbe fokhagymát reszelünk, és ráöntjük a megsült cukkinikre. Összekeverjük és pirítós kenyérre halmozzuk, amit előtte fokhagymával bedörzsöltünk.

Egy idő után meguntuk ebben a formájába, enni is kicsit nehéz volt, mert ha túl sokat halmoztunk fel a kenyérre, evés közben lecsúszott. Ezért kitaláltuk, hogy turmixoljuk össze. Tehát az előző módon elkészített cukkiniből így egy krémet kaptunk, amit enni is egyszerűbb, és nem hinnétek el, így az íze is másabb lett.





Mivel még mindig volt cukkini, kerestem egy sütis receptet.  Ez egy cukkinis brownie. Ilyen lett.





A héten többször is úgy nézett ki, mintha esni akarna, de nem lett belőle semmi. Gyakran kémleltem az eget az esőfelhők után. Esőfelhő egyszer volt, eső nem lett csak zengés-villámlás. Viszont egy este az alábbi látvány nyűgözött le, és egy dalt juttatott az eszembe. ismeri valaki azt, hogy : Vándorfelhők fenn az égen

Számomra azért kedves, mert mikor még kicsik voltunk anyukám magnóra vette fel, ahogy verselünk és énekelünk, vagy amikor jött a Mikulás. Ilyenkor ott voltak a nagyszüleim, a nagybátyám családja, és egyszer ezt a nótát énekelték el. Ma is megvan a kazetta, cd-re is átírtam, így ha sírni akarok, csak be kell tennem a számítógépbe... Mi az alvégen laktunk.




Vándorfelhők fenn az égen, ha majd egyszer kis falumhoz értek, 
Álljatok meg az alvégen, édesanyám házát keressétek. 
Ott ahol a vén eperfa hallkan sóhajt fel az éjszakába', 
Vándorfelhők ott van az én édesanyám nádfedeles háza. 

Szóljatok be az ablakon, mondjátok, hogy hírt hoztok felőlem, 
Mondjátok, hogy ne búsuljon, jól megy sorom, mióta eljöttem, 

Ne tudja meg, hogy a sorsom, az életem keserűség, bánat,
Ne hulljon a könnye értem, fehér hajú, édes jó anyámnak. x2




Na, mielőtt mindenkinek elmenne a kedve az élettől, inkább együnk! 
Tegnap a kisebbik lányom lepett meg minket a főztjével. Tudni kell róla, hogy ha talál is egy receptet, mindig alakít rajta. Ezt az ételt ő találta ki, nem egy koleszterinmentes kaja, de a mi családunkra nem is az egészséges táplálkozás a jellemző. Majdnem úgy vagyunk, mint az egyik kedves kolléganőm, akinek a kedvenc süteménye a rántott hús. Az összetevőkről nem tudok sok mindent, de azt tudom, hogy a szószban szamócalekvár is volt.A hús és saláta mellé pirított krumpli is járt, már csak a kalóriák miatt. Hogy hangzik?

Csirkemell szószban

Párolt saláta




Ma húslevest főztem, és eszembe jutott, hogy a múltkor a sógornőmmel arról beszélgettünk, hogy a húslevesbe kerülő töltelék nem minden vidéken terjedt el. El sem tudom képzelni, hogy lehet húsleves töltelék nélkül? Anyai nagymamám nővére nagyon jól tudott főzni, Monokon rengeteg lagziba hívták főzni. Mikor a mi lagzinkra sütöttünk, Anna nénye elmondta az általa használt receptet. Rákerestem a neten, de ez a változat nem volt fenn. 


A lényeg a tojás, ezt vesszük alapul az adagolásnál. 2 tojáshoz 1 zsemle (amit vízbe áztatunk, majd kinyomkodjuk), 2 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál hideg zsír. Ha van otthon, 1 csirke mája apróra vágva.
Vagyis: ahány tojás, annyi liszt, fele zsemle, fele zsír. A további hozzávalók, amit mondani szoktunk adagolás közben, nehogy valami kimaradjon. : só, bors, vöröshagyma apróra vágva (nem kell pirítani), petrezselyemzöldje. Összekavarjuk, folpackra tesszük, (régen celofánpapírt használtunk) és feltekerjük. Mehet a levesbe, kb félóra alatt fő meg. Ha valaki elkészíti, ne ijedjen meg, hogy lágy, nem lesz vele baj, így lesz jó puha. Karikákra szeletelve tálaljuk a hússal a krumplival és a sárgarépával. Próbáljátok ki! 
Jó étvágyat!





Ma díjat kaptam Mamintitől, aminek nagyon örülök. Megtiszteltetés, ha valakinek tetszenek a bejegyzéseim, és egy díj jó lehetőség arra is, hogy néhány dolgot eláruljunk magunkról. Az külön öröm, hogy pár hónapja írogatok még csak, és ez már a harmadik. Persze most törhetem a fejem, ugyanis van néhány dolog, amit teljesíteni kell. Ismerősök, reszkessetek! :)) Küldöm hamarosan tovább.





Na és amivel nem akartam elrontani a hangulatot. Ez a hőség lassan elviselhetetlen. Ez a hét a tikkadásról is szólt, bár gondolom nem vagyok vele egyedül. Nem panaszként mondom, hiszen nyár van, csak egy kis eső jól jönne, mert a virágaimat nem győzöm locsolni, és lassan elfogy az összegyűjtött esővíz. 
A nagyobbik lányom vett egy frissítő permetet ( VICHY Thermal SPa Water), aminek elkészült a házi változata is. Nem kell hozzá más, mint egy szórófejes flakon. Nem lehet 10 percenként fürdeni, de ezzel felfrissíthetjük magunkat. Jobbra a bolti, balra én egy got2b üres üvegbe töltöttem a bubimentes ásványvizet.






Ugyancsak az ő ötlete volt a gyümölcsjégkrém, amiről itt már írtam.



Úgy látom ez a bejegyzés kicsit kajálósra sikerült. Ha ezek után még valaki mindig éhes, az magára vessen! 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése