2012. július 17., kedd

Külföldi játékos ötletek a matematika tanulásához

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én állandóan keresem az ötleteket. Legyen az tanítási ötlet vagy valami kreatív dolog. Mert a célom, hogy minél több dolgot tanítsak meg úgy, hogy a gyerekek közben azt higgyék, hogy "csak" játszunk. Magyar blogot nem sokat találtam, de külföldi oldal már számos olyan van, aminek rendszeres olvasója vagyok. A múlt héten is ráakadtam egy ilyen blogra. Itt írtam is róla, most néhány ötletét szeretném továbbadni.



Műveletek gyakorlása a Dámajáték szabályai alapján: 

Elhelyezzük a bábukat a dámajáték szabályai szerint egy 64 mezőből álló 8x8-as táblán. A piros játékos kezd. Ezután a játékosok felváltva következnek. Lépést nem lehet kihagyni. A lépés abból áll, hogy egyik korongunkat egy másik átlósan szomszédos mezőre helyezzük. Ezt csak akkor tehetjük meg, ha elvégezzük azt a műveletet, amin állt a bábunk.


A gyerkőc életkorától függ, hogy milyen művelet kerül a táblára. Bábunak üdítős kupakokat ajánl a szerző. 24 műanyag kupak ( legegyszerűbb kétfélét összegyűjteni, ha csak egyszínű van, színes papírt kell rá ragasztani, hogy megkülönböztethető legyen.)  Célszerű laminálni és letörölhető filccel írni rá a műveleteket, így mindig új feladványt lehet készíteni. Én már el is kezdtem a sorozatgyártást.



Műveletek gyakorlása Post-it segítségével


Feladatokat írunk a Post-it oldalaira, majd gyermekünk a megfelelő figurára ragasztja, eredménytől függően. Így lesz a gyereknek haja, az oroszlánnak sörénye, a sünnek tüskéje.










Összeadás, kivonás gyakorlása

Helyigényes, de hátha van, aki mégis el tudja készíteni otthon az alábbi pályát. Iskolaudvarra tökéletes. Elsős, másodikos gyerekek kedvenc játéka lehet.



A játék megkezdése előtt a mezőket sorba megszámozzuk ( kis szám a sarokban), és minden mezőbe írunk egy műveletet is (pl.: -6).
A játék menete: Egymás után dobnak a gyerekek a dobókockával és annyit lépnek előre, amennyit dobtak. Ha négyet dobtak, előre lépnek négyet. Aztán megnézik, hogy milyen művelet szerepel a mezőben. Ha pl. : + 3, akkor ennek megfelelően még tovább lépnek előre hármat. Ezután a következő játékos jön. Kivonásnál persze visszafelé kell lépegetni.



Szorzótábla gyakorlása mellett a szem-kéz koordinációt is nagyon jól fejleszti az alábbi játék:

Amire szükségünk van: üdítős flakonról a kupak alja, hungarocell a táblának, spatula, vagy hurkapálca.
A képeken látható módon elkészítjük a táblát, és már kezdődhet is a játék.





Dobjon a gyerek kb. 1 méter távolságról a pálcikákra, és számolja ki a műveletet. Ha több gyerek játszik, versenyezhetnek is. Ilyenkor döntsük el előre, hogy hány fordulóból áll a játék. A gyerekek felváltva dobnak, megmondják és le is írják a feladatokat és az eredményeket. A végén adjuk össze a szorzáseredményeket. Az győz, aki így a legtöbb pontot szerezte. Persze más szabályt is ki lehet találni.




Művelete gyakorlása puzzle segítségével

Az alábbi játékhoz elkészítjük a kis  háromszögeket, aminek minden oldalára műveleteket vagy eredményt írunk. (Egyikre csak művelet, a másikra csak eredmény.) A gyerek feladata, hogy a kis háromszögből összeállítsa a nagy háromszöget, úgy hogy a műveletek és eredmények egymás mellé kerüljenek. Ha nehezen boldogul, célszerű a kiindulási háromszöget megmutatni.




Bűvös négyzet gyakran szerepel a matek könyvekben. Ez alapján készíthetjük el a következő játékot. A gyerkőc megkapja a számokat kis négyzetlapokon, és az ő feladata a bűvös négyzet kirakása. Itt a 15 kirakása a cél, de a tankönyvek alapján másfélét is tudunk készíteni, nagyobb számokkal is akár.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése