2012. július 2., hétfő

Finommotorika, szem-kéz koordináció fejlesztése játékosan

Minden első osztályban, de kicsit nagyobbak esetében is gond van a gyerekek kézügyességével, a finommozgással és ezért az ilyen gyerekeknek a betűalakítás sem megy olyan könnyen. (Ezt ismerte fel a Játékház tankönyvcsalád szerzője, és taníttatja írni a betűket késleltetve.) A legtöbb szülő, látván, hogy gyermekének nem annyira tetszetős a külalakja, elkezdi gyakorolni vele a füzetbe a betűelemeket, majd a betűket. Szegény gyerekek! 
Évek óta elmondom ezeknek a szülőknek, hogy ne ezt gyakorolják, hanem gyurmázzanak a gyerekek, építsenek legóval vagy más építőjátékkal, tépjenek vagy nyírjanak papírt, készítsenek mozaikképet, rajzoljanak, fessenek nagy felületre, origamizzanak, fűzzenek gyöngyöt, rakjanak össze puzzle -játékot, hiszen ezek közben ügyesedik a kezük. 

Ugyanakkor a tanítási órákon számos mondókát, versikét tanulunk, amit mozgással kísérünk. Ehhez az alábbi könyvből merítek ötleteket: 

Szabó Borbála: Mozdulj rá!


Szeretek külföldi oldalakat böngészni, mert nagyon sok hasznos ötletet találok ott is. 
Most az ott talált ötleteket szeretném megosztani, mellyel élvezetessé tehető a gyerekek számára ez a komoly feladat. Amellett, hogy fejlődik a finommozgásuk, ezekkel a feladatokkal a szem-kéz koordinációjuk is fejlődik. 

Elnézést, ha nem voltam szakszerű, ugyanis nincs szakirányú végzettségem, de egy szakember egyszer hasonló problémánál elmondta, hogy egy feladat több területet is fejleszt, ezért gondolom, nem vezetek félre senkit, ha a kettőt én most egymás mellett említem. A feladatok közzétételével egyetlen célom volt,  változatossá tenni a gyakorlást, és szerintem ez a fontos. Szakszerű leírást itt olvashattok ezekről.


1. feladat: Csipesz, salátakiszedő kiskanál stb. segítségével pompomok, gyöngyök, golyók, pingponglabda vagy bármilyen apró tárgy rakosgatása tojástartó rekeszébe, egyik tálból a másikba vagy egyik üvegből a másikba.





Nehezíthetjük a feladatot, ha arra is kell figyelni, hogy színek szerint kell szétválogatni a tárgyakat.



2. feladat: Gyümölcs ízű kukoricapehely felfűzése hurkapálcikára vegyesen, de akár színek szerint külön, vagy valamilyen sorrendben, így még több dologra figyel a játék során.



3. feladat: Szívószál fűzése cérnára, vagy hurkapálcikára. Itt is lehet vegyesen, de meg is adhatjuk, hogy milyen szabály szerint kövessék egymást a szívószál darabkák.





4. feladat: Régen a búcsúkban volt hasonló játék, meghatározott számú labdával kellett a felépített tornyot ledűteni. Minél többet sikerült, annál nagyobb ajándékot lehetett választani. Ki nem hagytam volna egy búcsúban sem ezt a játékot. Ez a feladat nagyon jól fejleszti a szem-kéz koordinációt. 

Hasonló a kuglijáték is, ahol mi a bábokat vízzel töltött PET palackokkal helyettesítettük. 




Szem-kéz koordinációt fejleszthetjük még az alábbi játékok segítségével, melyeket iskolában én testnevelésórán szoktam megvalósítani, otthon pedig bármikor játszható: babzsák vagy labda célba dobása változó nagyságú körbe, különböző távolságokból, dobás vízszintes vagy függőleges célra, labdajátékok ( kidobó, cicázás, labdaiskola), ugrókötelezés, ugróiskola. 
Mikor mi gyerekek voltunk, napi szinten játszottuk ezeket a játékokat. A mai gyerekek illetve a szüleik nagyobb testvéreik sem ismerik, nekünk kell ezeket is megtanítani. Az idén a kidobó volt az osztályom kedvence, ha ők választhattak játékot mindig ezt játszották.



3 megjegyzés: