2012. április 9., hétfő

Környezetismeret tanulása társasjátékokkal

Biztosan írtam már, hogy osztályomnak nagyon jól megy az írás, olvasás, a matekkal is elégedett vagyok, csak a környezet tanulásával vannak gondok. Nem tudják még, hogy hogyan is kell összefüggő szöveget megtanulni.
A múltkor a tanult növényekből és állatokból tablót készítettünk, de mára kitaláltam, hogyan is tudnék mindenkitől mindent számon kérni, miközben ők azt hiszik, hogy csak játszunk.
Azt találtam ki, hogy elkészítjük Noé bárkáját, és csak azokat az állatokat vihetjük fel a bárkára, amiről megtanultuk a tanulnivalót. Mindenkinek lesz saját bárkája, és a megtanult állatokat majd ráragasztja. A suliban van egy ilyenem, állatokkal együtt. Még régebben a lányaim kapták egy rajzverseny győzteseként. Azt fogom fénymásolni,  (bár mivel nem emlékszem pontosan, hogy milyen a google-lel is kerestem képeket) vagy ezek közül egyet.


Keresgélésem közben jutottam egy külföldi oldalra, ahol különböző témában lehet jó játékokat készíteni. Természetesen én most állatos dobókockát és társasjátékot készítettem. (Illetve egy érzékszerveset és egy gyümölcsös-zöldségeset.) Az a jó, hogy több téma közül lehet választani, majd miután elkészült, már lehet is nyomtatni.





Az állatossal úgy fogunk játszani, hogy ki melyik állatra lép, mondania kell róla legalább egy dolgot. Ha esetleg mindent elmond róla, már meg is kapja a kis képet az állatról és felragaszthatja a bárkára.
Az érzékszerveknél ki milyen mezőre lép, mondania kell egy dolgot, amit az adott érzékszervével érzékel.
A gyümölcsösnél hasonlót az állatoshoz: mit tud róla?
A dobókockánál arra gondoltam, hogy akinek a tehén kerül felülre, mond egy emlős háziállatot, az őzikésnél egy erdei, mezei vagy vízi emlőst, a kacsánál egy baromfit, és így tovább.
Ti hogyan játszanátok még ezekkel a játékokkal? Várom az ötleteket!

3 megjegyzés:

  1. Zöldség-gyümölcsnél pl. milyen ételt lehet belőle készíteni?

    VálaszTörlés
  2. Szia. Az érzékszervekhez tudok ajánlani egy játékot, pár éve készítettem, mi nagyon jókat játszottunk vele. Pár napig elérhetővé teszem a nyilvánosság előtt. Nézd meg, ha van kedved, hátha bejön nektek is. Jó játékot! Üdv. Szilvi
    http://darsziszi.multiply.com/journal/item/58/58

    VálaszTörlés