2014. február 5., szerda

Diótörő - kreatívan

Múlt héten olvastunk egy részletet a Diótörőből, ami a gyerekeknek nagyon tetszett. Hogyne tetszett volna, mikor a karácsony a témája. (A tanmenet szerint viszont csak most jött.) 

Az eredeti mesét E.T.A. Hoffmann írta, a  Diótörő és az Egérkirály címmel, bár Csajkovszkij nem ezt a verziót használta a megzenésítéshez, hanem egy Alexandre Dumas-féle átiratot. Ez volt Csajkovszkij utolsó balettje és színpadi műve. (Nem magamtól vagyok ilyen okos, hanem utánaolvastam, már csak hogy a gyerekeknek is tudjam elmondani.)

Miután elolvastuk a mesét, CD-ről meghallgattunk két részletet a műből. Annyira tetszett a gyerekeknek, hogy másnapra a Youtube-ról letöltöttem a balettet, amiből aztán részleteket néztünk meg. (Aztán ahogy ehhez a bejegyzéshez kerestem egy részletet, kiderült, hogy rajzfilm is készült a mű alapján, így azt is letöltöttem. Már el is kezdtük nézni, remélem rövid időn belül végig is nézzük. Ti ismeritek? Itt megnézhetitek.)






Hogy teljes legyen az élmény, technikaórán és a csoportos foglalkozáson készült egy balerina illetve egy katona. 
Balerinát már korábban találtam a Krokotak-on, (többet is) így azt csak elő kellett keresni, a katonát illetően viszont  vasárnap keresgéltem, és persze több ötlet is előkerült, így nehezen tudtam dönteni. 

Forrás

Ez egyszerűbb volt, így mi ezt készítettük el.

Forrás

Természetesen a sablon mind a két forrásnál megtalálható.



Mint ahogy már említettem, katona többféle is volt. Nem tudtam, hogy vajon a gyerekeknek melyik tetszik majd jobban, így vittem anyagot a vécéguris és a spatulás katonához is. 6 tanuló gondolta úgy, hogy szeretne maradni. Végül készült ilyen is, olyan is. (Sajnos jégkrémpálcikám csak nagy volt, így kicsit hosszabb lett a keze, de nem akartam eltörni.)



Gyerekek munkája



Vécéguris megoldást sokat találtam a Google segítségével, amit aztán a lehetőségekhez képest (és a gyerekek elképzelésének megfelelően) próbáltunk a lehető legjobban elkészíteni. 3 gyerek festette a katonát, egy pedig színes papírból ragasztotta. (Az egyik tanuló hazavitte, mielőtt lefényképezhettem volna, ezért van kevesebb a fényképen.)




Ahonnan végül az ötletet merítettem:
Second Grade Christmas Activities: Nutcracker Soldier
Forrás



Ha nem akarjuk a véletlenre bízni az eredményt, ezt a nyomtatható, színezhető figurát javaslom elkészíteni. (Nem tudom, hogy a méret megfelelő-e, mivel ez műanyag csőhöz készült.)


FORRÁS




Aki pedig (majd karácsony táján) rajzolni szeretne egy Diótörőt, annak itt van hozzá a segítség.

Forrás



2 megjegyzés:

  1. A balett táncosok gyönyörűek.
    Megnéztem a bloglistádat nagyon jókat követsz. Én is felíratkoztam néhányra.
    Valentin napra ti csináltok-e valamit?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi.
      Valamit szeretnék, de ez attól függ, hogy mennyi időm lesz a hétvégén. Tudod szakkörre is készülnöm kell.

      Törlés