2013. május 14., kedd

Szobai játékok 4.: Kockázás

Ma egész nap esett. Nagy gond ez nekünk, mert a gyerekek nem tudnak kimenni az udvarra, ahol kedvükre szaladgálhatnának. Így újból mutattam nekik egy régi kedvenc játékot, amihez csak papír és ceruza kell. Hát... első nekifutásra nem értették meg a játék lényegét, de majd lassan belejönnek. Jó kis stratégiai játék, emlékszem régen mennyit agyaltam, hogy vajon azzal járok-e jól, ha láncszerűen húzom a vonalat, vagy ha összevissza. Mert ugye, ha szerencsém volt, én foglaltam több területet egy húzással, de volt, hogy a társam. Mi csak ketten játszottuk, de több gyerek is játszhat egy lapon. 

A játék neve: Kockázás 
Egy négyzetrácsos lapon ceruzával körülhatárolunk egy négyzetet. (A játék leírása szerepel a De jó játék ez, gyerekek! című könyvben, ami 15 négyzetrácsnyi oldallal írja.) Mi annak idején annyira rajzoltuk, amennyi időnk volt a játékra. Tehát lehet több vagy kevesebb is. 

A játékosok kezében ceruza van, s felváltva húznak 1-1 kis vonalat a a négyzetrács mentén. A cél az, hogy ezzel a húzással bezárjanak egy vagy több kis négyzetet, amit előtte már három oldalról bekerítettek. Aki így bezár egy kis négyzetet, beleírhatja a saját jelét. (Ezt a játék kezdése előtt meg kell beszélni: kör, csillag, pont, stb.) Az elején gyorsan megy a játék, később már nagyon szemfülesnek kell lenni, hogy jó helyre húzzunk vonalat, amivel nem a társunknak kedvezünk. Az győz, akinek a legtöbb saját jelével ellátott bezárt kis négyzete van.

Próbáljátok ki, biztosan elnyeri a tetszéseteket! Jó játékot!




6 megjegyzés:

  1. Ez jó játék! Mi kombináltuk a szorzással, de így élvezetesebb!!
    Felhőtlenebb? Bár aki tudja a szorzótáblát...annak felhőtlen és élvezetes.
    Szép délutánt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy kombináltátok?
      Szép délutánt neked is! :)

      Törlés
    2. Húztunk egy szorzós kártyát ha tudtuk a választ, akkor annyi pálcikát húztunk...
      Keverünk kavarunk mindent! D:))

      Törlés
  2. Szia Sucika!
    Van neked valami meglepi a szülős blogunkon:)Kérlek gyere nézd meg:))Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyosak vagytok, köszi. :))

      Törlés
    2. Ezt a játékot mi is sokszor játszottuk iskolás koromban...:)Jó,hogy eszemben juttattad a régi emlékeket...:))

      Törlés