2013. május 7., kedd

Gyermekkorom kedvenc játékai 3. : Labdaiskola

Meséltem már arról, hogy gyermekkoromban milyen sokat játszottunk az utcabeli gyerekekkel. Persze elsősorban fiúkkal, (a lányok vagy 3-5 évvel idősebbek, vagy fiatalabbak voltak, mint én, és ez egy 7-8 évesnél nagy eltérés) így főleg fiús játékokat játszottam. Ha már nem volt kedvem a lövöldözéshez vagy bújócskához, pláne a fára mászáshoz, elővettem a nagy pöttyös labdámat, és egy kicsit labdaiskoláztam.

A játék lényege: A falhoz dobott labdát úgy kell elkapni, hogy előtte különböző mozdulatokat kell végezni.  Ezt a játékot egymagunk is játszhatjuk, de sokkal élvezetesebb, ha többen játsszák. Az utóbbi esetben az a szabály, mint az ugróiskolánál: ha valaki hibázik, átadja a helyét a következő játékosnak. (A következő labdaiskola variációk az 1000 játék könyvből valók.)










Aztán ahogy teltek az évek, a kicsikkel összenőttünk, így tudtunk együtt játszani. Olyan labdaiskolát játszottunk, amihez volt egy kis mondóka. A múltkor a húgommal próbáltuk is összerakni, de tudom, hogy valamit kihagytunk. (Aki ismeri, ossza meg az esetleges hiányzó sorokat.)

Egyet dobtam (a labdát a falhoz dobja és elkapja)
Csattintottam (közben tapsol egyet)
Hátba vágtam ( egy kézzel a hátunkra ütünk)
Mellbe szúrtam (mellbe szúrjuk magunkat)
Gombolygattam (két kézzel gombolyít)
Kezeztem (egy kézzel kapja el a visszapattanó labdát)
Lábaztam (felemelt lába alatt dobja a labdát)
Az első osztályt hibátlanul kijártam. (többször dobjuk a falhoz és kapjuk el a labdát.)



Tegnap tesi órán ezt a mondókásat tanítottam meg az osztályomnak. A lányoknak és a fiúknak is elnyerte a tetszését. [Arról nem írtam, hogy a szünetekben továbbra is megy a kő nélküli ugróiskolázás. Még egy darabig. :)) ]





Próbáljátok ki, biztosan a ti csemetéiteknek is tetszeni fog. (Mindamellett, hogy ez "csak" egy játék, nagyon jó a fejlesztő hatása: szem-kéz koordináció, koncentráció, sorrendiség stb.)




4 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen ezt a bejegyzést (is)!
    Nem ismertem ezeket a labdás játékokat. Talán nem véletlen, hogy soha nem jeleskedtem bennük...?!
    Ki fogjuk próbálni, bár őszintén szólva, így az elméleti oktatás után, el nem tudom képzelni, hogy ennyi szöveget mondjak két labdaérintés között. :-)))

    És ami a legjobban tetszik: lám-lám, nem is kell tornaterem ahhoz, hogy mozgatni lehessen a gyerekeket!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen. :))
      A szöveget egyszerre mondod a tevékenységgel, tehát "Egyet,... és már megy is a labda. Ha kipróbálod, rájössz, hogy bőségesen van idő. Igen, télen van csak egy kis gond, de azt is megoldom. :))

      Törlés
  2. Milyen jó, hogy ezt leírtad, már a teljes szövegére nem is emlékeztem...
    Köszönöm!

    Emlékszel a gumizásra?
    Nálunk hétvégén ez került "terítékre" unatkozó lányaimnál.
    Nagyon élvezték, igaz, hogy a gumi már egy kissé elérett, de még így is használható volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerinted ez lehet a teljes szöveg? A gumizás a következő bejegyzés lesz. Hétvégén vagy a jövő hét elején teszem fel. :))

      Törlés