2013. április 12., péntek

Tömegmérés játékosan

Az újabb mumus. A hosszúságmérés után a héten a tömegmérés volt terítéken. Vittem mérleget, méregettünk cukrot, lisztet, táskát, könyvet, labdát; leolvastuk, hogy bizonyos termékek milyen kiszerelésben kaphatók. (vaníliás cukor 10 g= 1 dkg, szódabikarbóna 10 dkg, liszt, cukor, só, rizs 1 kg, stb.) Ezek után felkerültek a táblára az új mértékegységek és átváltások. Jöttek a feladatok.... aztán jöttek a problémák. Sok, sok probléma.

Forrás:Google

Nem tudom, csak az "enyémek" nem érzékelik, hogy más a g, dkg, kg? Hiába a mérleg, a súlyok, amiket mindenki megfogott? A körbeadogatott vaníliás cukor vagy szódabikarbóna? A megmért táska, labda? Van, akit annyira megrémít a számok utáni mértékegység, hogy már azt sem tudja, mennyit kell 180-hoz adni, hogy 200 legyen. Van, aki nem is érti, hogy miért kellene kitenni a mértékegységet, így, ha önállóan vált át valamit, ki sem írja.

Ezek után mi mást tehettem, mint nekiálltam keresgélni, feladatokat kitalálni. Nem sok dolgot találtam, de amit igen, azt megmutatom. Ezen az oldalon találtam matematikához feladatlapokat, ez adta a kiinduló ötletet.

Ez lett belőle:




Előkerültek az állatos kártyák, ezekkel csapatokban dolgoztak. Súly alapján nagyságrendbe állították a gyerekek az állatokat, a kisebb mértékegységeket átváltották nagyobbra, a nagyobbat kisebbre, kiegészítették kerek száz kilókra az állatok testsúlyát. (Sok idő elmegy vele, de talán különbséget tudnak majd tenni a g, dkg, kg, t között.)

Hétfőre képeket hoznak a tanulók, ezekből fogunk tablókat készíteni, illetve olyat fogunk még játszani, hogy teherautóra, hajóra vagy repülőre fogunk árut rakodni. Miből mennyit tudnak elszállítani? Mit mivel lehet kicserélni, hogy az összsúly ne változzon. Majd megmutatom, ha elkészülök vele.





6 megjegyzés:

  1. Jaj! Te aztán ismered a mumusokat! Mi is sokat gyakoroltuk itthon kíváncsi lennék menne-e még? D:))
    De ezek nagyon jók! Megyek és megmumusolom" Lizát!!!! D:)) biztos rá van hangolódva...

    VálaszTörlés
  2. Ötletes, gratulálok hozzá. A feladatlapon azért én a súlyt tömegre javítanám. Tudom, hogy a hétköznapi szóhasználatban elfogadott, de azért a súly mértékegysége a N.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy most bután fog hangzani, de nem gondoltam, hogy alsó tagozatos gyerek számára, szövegkörnyezetben a súly mást jelenthet, mint a tömeg. Ahogy írtad is, a hétköznapi beszédben szinonimaként használjuk, hiszen ha súlygyarapodásról, súlyfeleslegről van szó ott is kg-ot használunk, legalább is én arra gondolok, ha ezt hallom. A szóismétlés elkerülése végett írtam a tömeg helyett. Köszi, majd javítom.

      Törlés
    2. Az alsósnak nem is jelent még mást. De ha már most pontosan fogalmazunk, felsőben nem jelent ez majd gondot. Én pl. arra is figyelek, hogy matekórán ne kilot, hanem kilogrammot használjanak, pedig a boltban inkább 1 kilo almát kérünk.

      Törlés
    3. Tökéletesen igazad van. A kilót én sem használom, sőt javítom is mindig, ha a gyerekek mondják.

      Törlés