2013. április 7., vasárnap

Geometria - játékosan

Talán a geometria az a téma, aminél a gyerekek tevékenykedés közben tanulnak. Bár a tankönyvben van pár játékos feladat, úgy gondoltam, keresek még néhányat, mert ez kevés az ismeretek elsajátításához. Úgy vagyok ezzel is, mint a törtekkel és a mértékegységekkel: 3-4 óra nem elég semmire. Jövő ilyenkorra már egyáltalán nem fognak emlékezni a gyerekek. Talán a játékok révén megragad bennük valami. (Nem biztos, de én szánok még rá egy kis időt.)

Nem tudom mi annak az oktatójátéknak a neve (angolul: pattern block), melynél különböző síkidomokból kell képeket kirakni. Tavaly kaptuk, a neten kerestem hozzá feladatokat, így ezzel is játszottunk az egyik órán. (Ide kattintva ti is találtok.) Miután a képek elkészültek, megszámoltuk, hogy milyen síkidomból mennyire volt szükség, megbeszéltük, hogy mit tudunk ezekről a síkidomokról, lemértük az oldalak hosszát.







Olyan szerencsém van a neten való keresgélésnél, hogy rövid időn belül találok jó kis feladatokat, feladatlapokat. Mintha sugároznám a világba, hogy mire van szükségem. Ez viccesen hangzik, de ma is töltött fel valaki ilyen jellegű feladatokat. A jövő héten ki is fogjuk próbálni. Ajánlom a ti figyelmetekbe is ezt az oldalt. Köszönet minden feltöltőnek az ötletért.




Feladatok kerület -és területszámításhoz:

3 Free Math Activities for Area, Perimeter, Volume - Teach Junkie


3 Free Math Activities for Area, Perimeter, Volume - Teach Junkie


Szeretem, pontosabban a gyerekek szeretik a dobókockás játékokat. A fent említett oldalon számos ilyen dobálós feladat is van. Szedtem is le egy párat.

Roll and Cover “Bump” Cool Math Games - Teach Junkie



De most vissza a geometriához. Színezd az egybevágó síkidomokat azonos színűre!


Forrás



Mérd meg az oldalak hosszát! (Ezeket a feladatlapokat Word-be illesztettem, majd néhány példány kinyomtatása után sikerült úgy formáznom, hogy az 1 cm valóban 1 cm legyen. Tetszett a gyerekeknek, mindenkinek jól sikerült a mérés.)


Forrás






Végül, ha már dobókocka: rajzolj síkidomokat annyi négyzethosszúsággal, vagy cm-rel, amennyit  a dobókockával dobsz! Utána jöhet a kerület- és területszámítás.


Forrás

Jó játékot!

6 megjegyzés:

  1. Szia! Tangram a neve ennek a játéknak:-)))Nekünk van belőle egy doboz, amellyel társasozni lehet. Két játékos egymással szemben ülve próbálja az előre megbeszélt figurát kirakni. (Van hozzá előrajzolt lap, aminek egyik felén az árnykép, másik felén pedig a megoldás, hogyan kell kirakni.)Az egyik játékos piros a másik kék lapokat használ. Értelem szerűen az nyer, aki előbb készíti el a helyes megoldást. Ha rákeresel a neten: http://www.jeprogresse.com/pavages-mosaiques-puzzles/800-tangram-competition.html vagy http://www.kepessegfejlesztojatek.hu/DS76504 Tangram címszó alatt megtalálod. Mi nagy csatákat szoktunk vívni kicsi fiammal:-))) Eredetileg 8 éves kortól ajánlják, de mi már 5 éves kortól játszottunk vele, mondjuk akkor még csak másolás szinten:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tangramhoz úgy tudom, hogy néhány síkidom kell. Nekünk egy egész zacskónyi van, hatszög, háromszög, négyzet, stb. De amikor keresgéltem, eszembe jutott, hogy a tangrammal is lehet ilyen formákat készíteni. Van is valahol nekem egy adag, de dekorgumiból gondoltam készítünk majd.
      Nagyon jó az oldal, amit elküldtél, szedek is majd le feladatokat. Ez nehezebb is, mint az enyém. Köszi szépen! :)))

      Törlés
  2. Ezt az utolsót kipróbáltuk! Szuper!

    VálaszTörlés