2012. október 25., csütörtök

Memória fejlesztése játékkal

Még gyerek voltam, amikor a tévében ment a Szia Öcsi (Eszményi Viktória énekelte a betétdalát). Nagyon jó kis sorozat volt, a köszönésről, a köszönési szokásokról, illetve ha jól emlékszem, a helyes viselkedésről  beszélgettek, játszottak a résztvevő fiatalok. (Sajnos csak annyit találtam róla az interneten, hogy A "Szia Öcsi" című televíziós műsorért Heilig Gáborral közösen Nívó-díjat kaptak.) Emlékszik rá valaki?

Itt láttam a Tökfej játékot, amit azóta (mármint mióta tanítok) minden osztályommal játszom. A mostani osztályommal is játszottuk már a korábbi években, de most újra elővettem, mivel nagyon jól illeszkedett a  témánkhoz.




Feladat: a résztvevők egymás után mondanak szavakat úgy, hogy az elhangzott szavakat előbb el kell ismételniük, és csak úgy toldhatnak hozzá ők egy újabb szót. Mi úgy játsszuk, (hogy kicsit könnyebb legyen) hogy mindig a szó utolsó betűjével kell a következő játékosnak új szót alkotni. Ha nem tudja elismételni, kiesik a játékból és „tökfej” lesz. Aki utána jön, sorolja a szavakat, és az ő szava helyett azt mondja tökfej, mivel nem tudta a korábbiakat felidézni, így nem toldhatott hozzá újabb szót. (Remélem érthető.) A filmben kapott is a fejére egy filcből készült töksapkát az illető.

Pl.: 1. játékos: ajtó;
      2. játékos: ajtó, ól;
      3. játékos:  ajtó, ól, lakás;
      4. játékos:  ajtó, ól, lakás, satu;
      5. játékos:  ajtó, ól, lakás, ? (kiesett);
      6. játékos:   ajtó, ól, lakás, satu,  tökfej, uborka

Nálunk nagy sikere volt, és amin nagyon meglepődtem, hogy a soron következő 14. gyerek hibátlanul felsorolta az előtte elhangzott szavakat.
Jó kis memóriafejlesztő játék, próbáljátok ki!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése