2012. október 28., vasárnap

Játékok testnevelésórán 2.

Ebben a hónapban olyan játékokat játszottunk, ami köthető az októberi projektünkhöz. Itt már írtam egy játékról, most lássuk a többit! Van, ami mozgásos játék, de játszottunk egy-két kevésbé "mozgalmas", tanteremben játszható játékot is. A játékokat ebből a könyvből választottam, bár van, amin egy kicsit módosítottam.


Válogassunk
Egy kosárba diót és gesztenyét teszünk. Jól megnézzük a formájukat, megtapogatjuk a felszínüket. Két gyerek szemét bekötjük, az egyik diót, a másik gesztenyét gyűjtöget. Ha üres a kosár, megnézzük, helyesen válogattak-e.


Egyensúlyozó művészek
A játékot két csapat játssza. Mindkét csapatnak van két fakanala, amibe belefér egy dió, gesztenye, stb. Adott jelre egyensúlyozva, a fakanál végét fogva, akadályt kell kerülgetni, és visszaérkezve a fakanalat a társnak átadni. (Mivel a gyerekek szerint ez nagyon könnyű, mi két hurkapálcika segítségével végeztük ezt a feladatot.)





Gyűjtsünk gesztenyét! (Eredeti cím: Gyűjtsünk szőlőt)
Kiválasztunk az osztályban 2 gyereket, akiknek a kezébe egy-egy kosarat adunk. Ők lesznek a fogók. A többiek kezébe gesztenyét adunk. A fogók feladata, hogy megfogják a gyerekeket és elvegyék tőlük a gesztenyét. A végén megnézzük, ki az, aki többet gyűjtött össze.


Burgonyaültetés (Ez volt az egyik kedvenc.)
Két csapatban játsszuk. 3 karikát teszünk eléjük a földre. Minden csapat 1. versenyzője megfog 3-3 babzsákot. (Ezek lesznek a krumplik.) Jelre elindulnak, és minden karikába tesznek 1-1 "burgonyát". A csapatok 2. tagja fut és összeszedi, majd átadja a 3. játékosnak, aki ismét "elülteti". Felváltva egyik elülteti, a másik összeszedi. 


Kapd fel! 
A terembe gesztenyéket teszünk, eggyel kevesebbet, mint ahány gyerek játszik. A gyerekek adott jelre felkapnak egyet, akinek nem jut, az kiesik.
(Én ezt úgy játszottam a gyerekekkel, hogy járkáltak a teremben, majd egyszer csak azt mondtam: Gyűjtsünk egy kis gesztenyét! teremben zavaró lett volna a sípszó, vagy egyéb.) 





Kis madár, nagy madár
A gyerekek futkároznak a teremben. Amikor megszólalok, hogy :"kis madár",  gyereke vállra tett kezekkel, szárnyakkal repdesnek tovább. Ha azonban azt mondom, hogy "nagy madár", akkor a karjukat, a szárnyukat oldalsó középtartásba emelik, és úgy repülnek tovább.


Gyűjts eleséget! (változtattam a játékon)
Itt én két csapatra osztottam a gyerekeket, akik egymás mögé sorakoztak fel. A földre különböző hosszúságú műanyag szálakat tettem, ez volt az eleség (térfonáshoz használt, én az olimpiai érmeket fűztem erre). A csapat első tagjainak 2 csipeszt adtam. Jelre odaszaladtak egy "kukachoz", és a csipeszek segítségével felvettek egyet, visszaszaladtak, letették a csapat melletti asztalra, majd átadták a csipeszeket a következő társuknak. Így szedegették fel a földről az eleséget. Az a csapat győzött, amelyik több kukacot gyűjtött. (Ez a játék fejleszti a koncentrációt, finommozgást, szem-kéz koordonációt.)






Próbáljátok ki ti is! Jó játékot!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése