2012. október 11., csütörtök

Blogajánló rajzórákhoz

Főiskolás korunkban azt tanították nekünk, hogy nem szabad kész munkadarabot mutatni a gyerekeknek, mert akkor nem tudják a saját kreativitásukat kiélni. Egy tanítási gyakorlatomon az óra anyaga dombormű készítése volt, az alma forma felhasználásával. Az általam mutatott munkadarabokat éppen ezért körtéből kellett készítenem. Ha vízfestékkel kellett dolgozni, ceruzát nem vehetett a gyerek a kezébe, mert az nem festés volt, hanem pingálás. Én azóta is betartom a pingálásra vonatkozó szabályt (bár rajzversenyen azt láttam, hogy szinte mindenki ceruzával rajzolja meg először, amit kell).

Az évek során viszont rá kellett jönnöm, hogy (legalább is az én) osztályaim tanulói nem tudnak mit kezdeni a szabad alkotás lehetőségével. Éppen ezért jó pár éve én elkészítem a kívánt munkadarabot, mint egy lehetőséget. Persze aki akar, mást is készíthet.

A napokban egy külföldi oldalra bukkantam, ismét. Nagyon megtetszett, és már el is készült az itt bemutatott alkotásokból egy. Mivel őszi erdő volt a rajz órán a téma, én az alábbi munkadarabot mutattam be a tanulóimnak.

Ötlet innen

Újszerű volt a dolog, megrajzoltuk ceruzával, majd használtunk zsírkrétát, vízfestéket, végül filctollat. A gyerekeknek nagyon tetszett az elkészült munkájuk, és nekem is.






Nézzetek szét az oldalon, én már megtaláltam a következő elkészítendő munkadarabot.

7 megjegyzés:

  1. Olyan jó, hogy vannak még ilyen tanítónénik, mint Te!!! (ez nem csak erre a blogbejegyzésedre vonatkozik:-)))) Jó lehet az osztályodban kisdiáknak lenni!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Tudod, én azon vagyok, hogy szeressenek a gyerekek iskolába járni, és érezzék jól magukat.

      Törlés
  2. Köszi az ötletforrást!
    Ez a dolog nekem is nagy dilemmám mindig. Megmutatni, hogy mit várok el, vagy hagyni őket szárnyalni. Kb. 2 órája készültem el épp én is a holnapi órám mintadarabjával. Ráadásul 2 legyet is ütöttem egy csapásra, mert a saját lányaimmal csináltam meg, így mindjárt 3 alkotás is született. Ők ovisok, a tanulóim elsősök. Majd ha kész leszünk a tanulóimmal is, megmutatom az alkotásokat.
    Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha segíthettem. Szerintem ha tudnak, szárnyaljanak. De ha nincs fantáziájuk, csak kell valami segítség. Jó neked. Régen mi is sokszor tevékenykedtünk együtt a lányaimmal. Most, hogy felnőttek, a sablonok gyártásában segítenek, ha idejük engedi. Várom az alkotásokat!

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. https://picasaweb.google.com/lh/photo/Sy_xECWMwmDK_GEYJlvb1NMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

      Törlés
  3. Még ma kiraktam őket, nagyon elégedett vagyok velük! :)
    (A linket sajnos másolni kell a böngészőbe, innen nem kattintható, úgy látom.)

    VálaszTörlés