2017. december 13., szerda

Négyet egy sorban! - olvasásgyakorlás játékosan

Régebben minden tanévben megfogadtam, hogy a nyári szünetben feladatlapokkal, munkadarabok prototípusaival rákészülök a következő évre, hogy a tanévben amikor szükség van valamire, csak elő kelljen venni. Persze ez sosem jött eddig össze, csak egyszer, egy feladat erejéig. Két éve az egyik napon a Pinterest-et böngészve egy jó kis ötletre bukkantam. Gondoltam, "magyarosítom" a feladatlapot, hogy használható legyen, és majd a tanévben csak előveszem tél idején, és gyakoroljuk vele az olvasást. És erre azóta sem került sor. [Vagy ha igen, nem emlékszem rá, de az tuti, hogy poszt nem készült belőle, vagy ha igen, én nem találom. Ha valakinek netalán ismerős lesz, írjon már rám legyen szíves, és linkelje be a posztot! Köszi. :)) ] Szóval ezek után már tervbe sem veszek ilyet.

Most viszont mutatom, hogy mit találtak ki mások, hátha megtetszik nektek is ez a fajta olvasásgyakorlás.

FORRÁS

A játék lényege a következő: Felváltva dobnak a gyerekek a dobókockával és a dobás értékének megfelelő oszlopból olvasnak el egy tetszőleges szót. Ha jól olvasták, színessel bekarikázzák. Az a tanuló győz, akinek először sikerül valamelyik irányban 4 egymás mellett lévő szót bekarikáznia. Ha korongokkal, vagy logikai lapokkal takarjuk le a szavakat karikázás helyett, egy feladatlap többször is felhasználható.

Nagyobb gyerekekkel úgy lehet játszani, hogy megmagyarázzák a szavak jelentését,  vagy mondatot kell mondaniuk vele. Azt is megszabhatjuk, hogy milyen mondatfajta legyen, vagy hogy az igék milyen időben, milyen számban legyenek a mondatban. Csak a fantáziánkon múlik, hogy mit tudunk kihozni egy ilyen feladatlapból.




Ha pedig valaki egy sajátot szeretne készíteni, annak itt az üres táblázat is.


Ha tetszik az ötlet, nyomtassátok ki, és kezdődhet az olvasás!

Jó játékot, jó tanulást!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése