2015. szeptember 10., csütörtök

Játékos feladatok matematika órára 100-as számkörben

Két hete járunk iskolába, de valahogy az én kis harmadikosaim még mindig nem rázódtak vissza a tanulásba. Hol házi nincs, hol felszerelés, néha meg egyszerűen ki lehetne rájuk írni, hogy "csak a teste". A szülők is panaszkodnak, néhányan már agyon akarják ütni a gyereküket. Persze én nyugtatgatom őket, de én sem tudom felfogni, hogy mi lehet ennek az oka.
Minden órára készülök egy kis érdekes feladattal, hogy ne csak a könyv legyen, de valahogy annyira kiesett minden a fejükből, hogy van aki még azon is gondolkodik, hogy mennyi 3+10. Nem viccelek.
Az érdekes feladattól belelkesednek, aztán valahogy alább hagy a lelkesedés. Minden esetre nem hagyom magam. 
Mutatom, milyen feladatokat vittem, vagy készülök bevinni nekik. (A Faccebook -on már láthattátok, de úgy döntöttem, tömbösítve ide is felteszem, mert onnan tűnt már el egy-két dolog, ahogy az utóbbi pár napban észrevettem. Innen csak nem fog!)

Helyi érték, valódi érték gyakorlásához. (Ezeket magyarosítottam) :


FORRÁS





Összeadás, kivonás és a páros számok gyakorlása egy feladatlapon: 

(A FORRÁSKÉNT megjelölt oldalon pdf formátumban vannak ezek a feladatlapok, ide én csak azért tettem fel jpg-ként, hogy lássátok a feladat jellegét. Ez nem olyan minőségű, hogy meg lehessen oldani.)


FORRÁS

Ezt a megoldást csak azért készítettem, hogy gyorsan tudjam ellenőrizni az órán a munkájukat. A gyerekek majd fölé írják az eredményeket, és annak megfelelően színezik azt a mezőt, ahol páros szám az eredmény. 






A végére hagytam a nagy kedvencet, amivel nem csak a gyerekeket "kábítottam el", hanem a kollégákat is. Az egyikük el is kérte, és káprázatba ejtette vele az osztálya tanulóit is, illetve azt mondta, a lánya is beviszi majd holnap az iskolájába. 

Gondolj egy számra, 1 és 30 között! Kitalálom, hogy melyik számra gondoltál. Nem kell hozzá más, csak 5 kártya, no és a csel. Hétfőn fogom elárulni a nagy titkot, aztán aki szeretne, kaphat ilyen kártyát, hogy elbűvölje vele az otthoniakat.... és közben gyakorolja az összeadást fejben. (A forrásnál elolvashatjátok, hogy hogyan.)

FORRÁS



Arról beszélgettünk a suliban, hogy vajon hogyan lehetne ilyet készíteni. Hány kártya kellene hozzá, hogy működjön 50-ig, vagy akár 100-ig? Várom olyan olvasók jelentkezését, akik tudják a megoldást. Én nem vagyok ilyen jó matematikus. Pedig olyan jó lenne! 





6 megjegyzés:

  1. Lányom bűvész dobozában 100-ig van, talán 7 lappal. Ha gondolod, beszkennelem, s elküldöm! Engem is elkápráztat mindig, nem árulta még el a trükköt... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt megköszönném, mert már számsort kaptam, de most nem sok időm van szépen kártyaként elkészíteni. Cserébe elárulom a trükköt. ;)

      Törlés
  2. Kedves Sucika! Én is megköszönném ha elküldenéd. De mivel én nem ismerem ezért a trükknek is örülnék. Segítségedet előre is köszönöm!! Ica i.bihari@chello.hu

    VálaszTörlés
  3. Kedves Sucika! Én is megköszönném ha elküldenéd. De mivel én nem ismerem ezért a trükknek is örülnék. Segítségedet előre is köszönöm!! Ica i.bihari@chello.hu

    VálaszTörlés