2015. augusztus 5., szerda

Abacusan vetélkedő: A 4 égtáj viadala: Dél

Kis szünet után folytatom az Abacusan Stúdió által a 2014-15-ös tanévben meghirdetett "A négy égtáj viadala" vetélkedő "DÉL" feladatsorának bemutatását. Mint a címből is kiderül, déli országok népeit, kultúráját ismerhetitek meg ebből a feladatsorból. Legalább is egy csipetnyit. Természetesen 3-4. osztályos gyerekeknek készült ez is. Pdf formátumban megtaláljátok a Stúdió honlapján



A Föld harmadik legnagyobb kontinense, „az emberiség bölcsője”, Afrika. A feladatok révén visszautazhattok az ókori Egyiptomba, de a kontinens jelenlegi arcát is megismerhetitek.


1. Az ókori egyiptomiak sokféleképpen hozzájárultak a világunkhoz, sok ember a mai napig az általuk kiötlött dolgokat használja. Hogy mik ezek? Megtudhatjátok az alábbi rejtvényből.  Pótoljátok a hiányzó betűket!

 ___ / 6 pont


2. Számozással állítsátok az alábbi fáraókat uralkodásuk szerint emelkedő sorrendbe, és írjátok a vonalra uralkodásuk idejét is!
 
__  VII. Kleopátra                                         ____________________
__  Tutanhaton, Tutanhamon                         ____________________
__  Kheopsz (Hufu)                                       ____________________
__  Dzsószer (Netjerihet)                               ____________________
__  II. Ramszesz (Uszermaatré)                     ____________________

 ___ / 5 pont




3. Milyen műkincsek, műemlékek láthatók az alábbi képeken?


  ___ / 6 pont


4. Az egyiptomiaknak sok istenük volt, közülük Hórusz volt az egyik főisten. Sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolták. Keressétek meg az alábbi képek között a két egyformát!



Egyforma a ___ sor ____ istene és ___ sor ___ istene.                                                         ___ / 3 pont





5. Az egyiptomiak többféle írást használtak, közülük az egyik a hieroglif írás, ami szóírást jelent. A hieroglifa egy rajzos szimbólum, eredeti alakjában mindig konkrét tárgyat, élőlényt jelöl (kivéve a számjeleket). Próbáljátok megfejteni az alábbi képrejtvényeket!

  ___ / 3 pont

                                                                             

6. Már az ókori egyiptomi emberek életében is fontos szerepe volt a számoknak, a számolásnak. A hieroglif rendszerben hét jel szolgált egytől egymillióig a számok lejegyzésére. A kívánt szám a leírt kis hieroglifák összegéből állt elő, melynek külön érdekessége, hogy ezeket a jeleket jobbról balra írták.


Például a 4123 a következőképpen nézett ki:  


         


A hieroglifák segítségével oldjátok meg az alábbi feladatokat! (A számítást arab számmal végezzétek és a választ is úgy adjátok meg!)
  

 ____ / 3 pont 





____ / 3 pont


                                                                                                                                                     

7. Kit rejt a piramis? Megtudjátok, ha a számozott betűket összerakjátok. Segítségül néhány betűt beírtunk. A szavak kitalálásában a rajzok segítenek.




                                                                                                                                               ___ / 4 pont


8. Afrika álomba illő természeti csodáit a nemzeti parkok őrzik. A „Szerengeti Nemzeti Park” a világ egyik legnagyobb és minden bizonnyal legismertebb nemzeti parkjának számít. Ezen a vidéken több mint 1,8 millió növényevő és több ezer ragadozó állat él.
Mely állatokra ismertek rá az alábbi képek alapján? Írjátok a nevüket a képek alá!



                                                                                                                                                ___ / 6 pont


9. Az állatok hangját, viselkedését már több zeneszerző próbálta „zenébe önteni”. Az állatok farsangja című, 14 darabocskát felölelő ciklus szerzője Charles Camille Saint-Saëns francia zeneszerző. A kamarazenekarra és két zongorára írt humoros fantáziát a szerző farsangi meglepetésként írta egy gordonkaművész hangversenye alkalmából. A kamarazenekari hangszerelést a szerző egyénien oldotta meg a vonósokon kívül fuvolákat, klarinétokat, harmonikát és xilofont is alkalmazott. Énekórákon bizonyára találkoztatok már néhány részlettel. Ebben a feladatban azt a 11 állatot láthatjátok, melyek szerepelnek a zeneműben.

De vajon melyik hangszer melyik állatot személyesíti meg? Írjátok a hangszerek nevét a vonalra! (Van olyan állat, melyet több hangszer szólaltat meg.)





                                                                                                                                              ___ / 11 pont


10. Olvassátok el az alábbi afrikai mesét, majd oldjátok meg a hozzá kapcsolódó feladatokat!

Az elefántok barátja

Réges-régen úgy volt, hogy az elefántok lejártak az erdős hegyekből az emberek ültetvényeire, és felfalták a banánt. Ha közben egy ház állta útjukat, nekirohantak és széttiporták.
Egy ember végül is nagy dologra határozta el magát. Elment a kovácshoz, nyílhegyeket csináltatott és bekente őket méreggel. Aztán szarvasinakból erős és rugalmas húrt font, ráfeszítette az íjra.
- Ha az elefánt éjszaka jönne, lelövöm – mondta csak úgy magának, ahogy az ember ki szokta mondani a gondolatait.
Meghallotta ezt egy egér. Óvatosan odalopózkodott, és csendben szétrágta az íjhúrt. Amikor aztán az elefánt banánültetvényre jött, odament hozzá az egér és így szólt:
- Ma megmentettelek. De ha tovább pusztítjátok az ültetvényeket, és felfaljátok a banánt, nehogy széttiporjátok az ember házát!
Az elefánt meghallgatta az egeret, és megígérte, hogy megfogadja a jó tanácsot.
Miközben ez történt, az ember éppen fogta az íját, és lőni akart vele, de észrevette, hogy az egér elrágta a húrt.
Azóta az elefántok nem tiporják szét a házakat, ha lejönnek az erdős hegyekből, csak a banánt falják fel. Az egereket pedig nagyon szeretik. Még soha elő nem fordult, hogy egy elefánt egy egeret megölt volna.
- Az egér valaha régen megmentette őseink életét! – mondják az elefántok.


A. A történethez kapcsolódó állításokat olvashattok. Írjatok az állítás elé I betűt, ha igaz, H betűt, ha hamis az állítás!

___ A hegyeket erdők borították, ahonnan az elefántok lejártak.
___ Az ananászültetvényeket akarták felfalni.
___ Az ember csapdát ásott, így akarta elejteni az elefántot.
___ Az egér rossz tanácsot adott az elefántnak.
___ Az elefántok gyűlölik az egereket.
___ Még soha nem fordult elő, hogy egy elefánt egy egeret megölt volna.                                    

  ___ / 3 pont



B. Keressetek rokon értelmű szavakat az alábbi kifejezésekhez!

széttiporták: ______________________                  odalopózkodott: _______________________
így szólt: ________________________                   őseink:_______________________________
                                                                                                                                             
 ____ / 4 pont

C. Számozással állítsátok sorrendbe a mese eseményeit!
___ Az egér szétrágta az íjhúrt.
___ Az elefánt megfogadta az egér tanácsát.
___ Az elefántok lejártak a hegyekből, és széttiporták
       az emberek házait.
___ Az ember elhatározta, hogy lelövi az elefántot.
___ Az egér figyelmeztette az elefántot a közelgő veszélyről.


                                                                                                                                              ____ / 5 pont

11. Afrika őslakói a fekete bőrűek. Jellemző külső tulajdonságaik: előreugró állcsont, széles, lapos orr, duzzadt ajak, széles váll, sötét bőr, sötét, göndör haj. A kontinens lakói többek közt a berberek, bantu népek, busmanok, pigmeusok, szudániak. Észak-Afrikában élő arabok a fehér bőrű embercsoport tagjai.

Mely törzsekre ismertek rá az alábbi leírásokból? Írjátok a nevüket a vonalra! (Segítenek a képek.)



a, Afrika északi peremén, sátrakban élnek. Fő foglalkozásuk az állattartás. A férfiak népviselete a hosszú, bő alsónadrág, a pamut vagy flanel hosszú ujjú ing. _______________________

b, Dél-Afrika egyik népcsoportja. Nagyszerű szövők és gyöngyhímzéseikről is ismertek. A közösségi összejöveteleken majdnem mindig táncolnak. __________________

c, Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén őshonosak. Öltözetük egyszerű színes lepel. A nők kopaszak, a fülükben karikák lógnak. __________________

d, Közép-Afrika őserdeiben élnek, a Föld legkisebb termetű népcsoportjait alkotják. Vadászattal és gyűjtögetéssel foglalkoznak. ___________________

e, Nyugat-Afrikában élő főleg mezőgazdasági nép. Ismertek a fából készült álarcaikról, fa szobraikról, és bőrdíszműves munkáikról. ______________________

f, Dél-Afrika egy népcsoportja. Szanoknak is nevezik őket. Bőrszínük sárgásbarna. Hajuk fekete, csigás, vékony szálú. A fejen csomókban áll, az egyes csomók között a fejbőr kilátszik. _______________________

                                                                                                                                                ___ / 6 pont


12. Nyugat-Afrika és Közép-Afrika szinte valamennyi országának hagyományos művészetére jellemzőek a faragott faszobrok és maszkok. Készítsetek ti is egy afrikai maszkot! (Vagy készítsétek el valamelyik afrikai törzs kunyhóját!)

                                                                                                                                                ___ / 7 pont





Remélem elnyeri a tetszéseteket ez a feladatsor! Ha valakinek gondot okoz a feladatok letöltése, írja meg az e-mail címét, szívesen elküldöm neki mind a négyet! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése