2015. január 24., szombat

Havas matematika feladatlapok

Miközben készítettem a bejegyzést arról, hogy mit készítettünk rajz- és technikaórán, valamint matek órára is hogyan  csempésztem be a hóembert, arra az elhatározásra jutottam, hogy ezt már egy külön bejegyzésként mutatom meg nektek inkább. Teszem ezt azért is, mert  pár napja sokáig kerestem egy feladatot a gépemen, és a témák szerinti csoportosítás ellenére sem találtam meg, pedig olyan jó lett volna. Innen talán könnyebben vissza tudom majd keresni, ha szükségem lesz rá.


A téli szünetet aktív pihenéssel töltöttem, csak az utolsó két nap álltam neki a keresgélésnek, hogy majd az előttünk álló, felméréssel teli unalmas napokat feldobjam néhány játékos feladatlappal. Van, amit már megoldottak a gyerekek, és van, ami az asztalomon várja, hogy sor kerüljön rá.


A következő feladatlapot a pótlás gyakorlására használtam, a másikkal a szorzást lehet, de a számok megváltoztatásával bármilyen művelet gyakorlására alkalmas. Mivel most kezdtük el a szorzótáblát, biztosan fogok készíteni feladatlapot a gyakorlásukhoz.




Forrás







Mutatom, amit még szeretnék megoldani az idén, vagy elraktározni a következő osztályomnak:

1. Dobj és duplázz
Ez a játék mind a két osztályomnak jó, hiszen a "kicsik" összeadással, a "nagyok" szorzással oldhatják meg a feladatot. Két játékos játssza a játékot. Felváltva dobnak, a kapott értéket megduplázzák, majd a saját tábláján a helyes számot mindkettő bekarikázza. Győz az a játékos, akinek hamarabb van 4 egymás melletti szám bekarikázva függőlegesen vagy vízszintesen. (3 fajta feladatlap van a forrásnál megjelölt oldalon.)


Forrás

2. Számkörbővítéshez
Lassan kezdjük az elsősökkel a számkörbővítést 20-ig. Ezzel az aranyos hógolyós, hóemberes feladatlapokkal biztosan jobban fogják élvezni az egyes és tízes fogalmát, a számjegyek felismerését. 

3. Páros - páratlan számok
A következő feladatlap segítségével a páros és páratlan számokat gyakorolhatjuk. Dominó szükséges hozzá, de a feladatlap tartalmazza. ITT találjátok az eredetit. Én "magyarosítottam".








4. Feladatlapok a számfogalom kialakítására 1-3. osztályosoknak
Gyakran kezdtem már úgy egy-egy feladatlap felvezetését, hogy találtam egy jó kis feladatlapot. Most is ezt kell mondanom. Ahogy próbáltam megkeresni a korábban mentett ötleteket, egy nagyon jó kis 45 oldalas munkalapra bukkantam. Hogy mit is ajánl egy-egy feladatnál, még nem tudom pontosan, de annyira jó dolgok vannak benne, hogy szeretném mihamarabb megmutatni nektek is. Meg ugye kreatív az ember, nem kell pont azt csinálnia, ami le van írva. 

Forrás

Ízelítőül néhány feladatlap:







Ha valamelyik elnyerte a tetszéseteket, próbáljátok ki a gyerkőceitekkel!

Jó tanulást, jó játékot!



1 megjegyzés: