2014. április 24., csütörtök

Sziluett kép, mint anyák napi ajándék

Amikor főiskolás koromban Odesszában voltam, egy alkalommal láttam egy embert -egy sziluett művészt-, aki néhány perc alatt egy fekete papírból elkészítette bárkinek a sziluettjét. Egy kisolló segítségével. Akár fényképről is. Fantasztikus volt! Mivel más helyen festetni is lehetett, végül én amellett döntöttem. (Később aztán sajnáltam.) 
Most, az ötletek keresgélése közben számos helyen találkoztam sziluett képekkel. Gondoltam, ez nem lehet véletlen, ki kell próbálni nekünk is. 
Bár még továbbra is bizonytalan vagyok, hogy jó választás-e, de holnap készítünk egyet. Ha mégsem lesz annyira mutatós, mint a képeken, nem anyák napi ajándék lesz, csak egy munkadarab.


Előzetesként minden gyerekről készítettem egy profilképet, amit a Picasa segítségével ceruzarajzosra módosítottam. Így kevesebb tinta kell a kinyomtatáshoz, utána úgyis befestjük feketével. (Ha azt a megoldást választjuk.)


Az interneten többféle megoldást találtam sziluett készítésre, mutatom a lehetőségeket. Van, aki a fotót festi be, van aki a vászon többi részét, van aki újságpapírt vagy egyéb mintás papírt használ. (Újabb ok a dilemmára.) Ha a forrásra kattintotok, fázisfotókkal mutatják az elkészítés menetét.


1. Amikor a képet vágják ki, és a helyét festik be.

Forrás


2. Amikor a kinyírt képet festik körbe.

Forrás


3. Amikor fekete kartonból nyírják ki, és tarka háttérre ragasztják.

Forrás


4. Végül, amikor bármilyen papírból nyírják ki és fekete hátteret készítenek.

Forrás


A gyerekeknek talán egy ötödik lehetőség lenne a legegyszerűbb, amit most találtam ki: kinyírják a fényképet, amit aztán befestenek feketére, végül egy mintás papírra ragasztanak. Ez felkerül egy másik kartonra, vagy hullámpapírra, és kész. Nem hiszem, hogy túl kellene cicomázni.



Nektek tetszik az ötlet? Ha igen, próbáljátok ki!

Jó kreatívkodást!



4 megjegyzés:

  1. Zseniális!!!!!!!!!!!!!!Biztosan kipróbálom majd a kicsikkel is,de már nem idén...Nagyon tetszik!!!Köszönöm az ötletet.A 3. és az általad leírt verzió tetszik a legjobban :)))))

    VálaszTörlés
  2. Ugye hogy milyen jók? Remélem, hogy a gyerekek is ügyesek lesznek. :))

    VálaszTörlés
  3. Annak idején nem fényképpel dolgoztunk, hanem megvilágítással, körbe rajzolással...kissé macerás volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El tudom képzelni, mennyire lehetett macerás. Csak egy kicsit mozduljon meg a gyerek, már nem jó. Úgy bele se kezdtem volna. :))

      Törlés