2016. október 21., péntek

3D szőlő kreatívan

Gondolkodtam, hogy ennek a bejegyzésnek milyen címet adjak, de sajnos alkotói válságban vagyok fogalmazásilag, így jobb nem jutott eszembe. Először arra gondoltam, hogy azt írom, hogy szőlők papírgolyóból, de ennek nem sok, pontosabban fogalmazva semmi köze nincs a mi szőlőnkhöz. Bár ha belegondolok, bizonyára szaporábban haladtunk volna, ha papírgolyókat használunk. 
Mivel Tokaj-Hegyalján élünk, ha nem is minden éven, de azért gyakran előkerül rajz- vagy technikaórán a szőlő, mint téma. Két éve dugó segítségével készült szőlős kép, most 3D-ben alkottunk. 



Tudom, tudom, sokan mondhatjátok, hogy már vége van a szüretnek, de tévedtek. Családi érintettségből tudom, hogy bizony van még olyan terület, ahol nem szüreteltek le minden szőlőt, hanem várják a mínuszokat, hogy jégbort készítsenek. Egyébként mi sem most készítettük, csak a bejegyzéssel csúsztam meg.

A mádi furmint napok után (szept. 2-3.) hozta a kisebbik lányom a munkadarab prototípusát, és annyira megtetszett, hogy arra gondoltam, én is készítek egy ilyet a gyerekekkel.

Nem is gondoltam, hogy milyen pepecselős munka lesz ezt elkészíteni, így végül a kettő mellé egy született a gyerekek munkája révén. Sajnos maga a technikaórák anyaga is most már nagyrészt elmélet, így csak annak megbeszélése után tudunk kreatívkodni, ha marad egy kis idő. Mivel kevesen is vagyunk, lassan haladtunk.  





Hozzávalók: vatta, gyűrt csomagolópapír, fonal a kötözéshez.

Évekkel ezelőtt leszedtem az ajándékba kapott virágokról a gyűrt csomagolópapírt, azt használtuk fel a szőlő bogyóihoz, amit négyzet alakúra nyírtam fel. Ennek a közepébe került tömőanyagnak a vatta. A négyzet sarkait összefogva összecsavartuk a papírt, majd egy darab fonallal rögzítettük. Használhattunk volna ragasztót is, de az idő szűkössége miatt gondoltam, hogy kötözéssel bizonyára jobban haladnánk, a ragasztóval meg mindent összekennénk.





A végén ragasztópisztollyal illesztettem össze őket. Hogy spóroljak a szőlőszemekkel, egy papírgurigát kettévágtam, és egymásba illesztettem, arra ragasztgattam a bogyókat. Talán túl különleges a színösszeállítása a miénknek, de a gyerekek választottak papírt, és a rózsaszín volt a befutó. 








3 megjegyzés:

  1. Hű, igen gyönyörűséges munka, akármennyire is rózsaszín! Köszönöm az ötletet!
    (Amikor megpillantottam a két fürtöt, átsuhant az agyamon, vajon hány órátok ment rá, mert mekkora meló lehet egyet összedobni, aztán olvasva a többit, leesett a tantusz.)
    Mindenügyi alkotói válságod szálljon tova egy hét múlva, némi pihenő után. Ilyen hosszú sosem volt még az első nekifutás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, Bejus! Tudod, készítem a portfóliót, és annyi mindent írtam már, hogy elfogytak a fejemből a szavak. :))

      Törlés
    2. Akkor még kevésbé csodálkozom. Kitartás! Mindjárt kész! ;)

      Törlés