2015. november 18., szerda

A víz körforgása

A héten az időjárás elemei és a víz körforgása a témánk környezetből. Bizonyára sokan ismeritek a Varázslatos iskolabusz című mesét. Ehhez a két témákhoz is készült egy-egy rész, amiből egyet megnéztünk kedden, a másikat holnap fogjuk. (A Facebook-on pár napja mutattam.) 

A két mese: Kavarjunk vihart! (Az időjárás elemei)...




... és a Vízország (A víz körforgása)





Mondanom sem kell, nagyon tetszett a mese a gyerekeknek, mindenki megértett mindent, remélem a könyvből is megtanulták azt a pár dolgot, amire felhívtam a figyelmüket. 

Két egyszerű kísérletet is mutattam nekik: tornádót idéztem elő (bár az enyém nem volt annyira látványos, mint a lenti kisfilmben), illetve a víz körforgását szemléltettem. Mire a mese végére értünk a "tavunkban" is volt víz.









Mind a szülők, mind a gyerekek megszokták, hogy a füzetbe is írunk, ragasztunk valamit, de most úgy gondoltam, hogy valami rajzos dolog lenne a legjobb, így nekiálltam keresgélni. Gondoltam, jobban járok, ha keresgélek, mint ha én állnék neki rajzolni. Szerencsém volt. A Pinterest-en többféle megoldás kínálkozott, így csak magyarosítanom kellett a kiválasztott oldalakat. Három hasonlót találtam, de a gyerekek holnap csak egyet kapnak meg ezek közül. A másik kettőt is elkészítettem, hogy lássam működés közben, így derült ki, hogy az egyiken (1. kép) köröket kellett kinyírnom, mivel amúgy nem látszódott volna a vízcsepp és hókristály.

Az eredetit ITT, ITT és ITT találjátok, én csak a módosítottakat mutatom most.

A vonalakra órán kerülnek fel a megfelelő szavak, mondatok. A nyilakat én piros és kék színessel is kiszíneztem, értelemszerűen. (Természetesen az egész képet célszerű kiszínezni, de nekem nem volt se időm, se kedvem.)




 





Hosszas gondolkodás után ezt az utolsót  választottam és nyomtattam ki a megfelelő darabszámban. Szerintem ez a legaranyosabb. Holnap színezünk, írunk, nyírunk és kezdődhet a játék... és a tanulás.

Természetesen többféle dolgot találtam, van, ami kicsit nehezebb, mint a fentiek, de belefér egy tanórába az elkészítése, és van, ami jóval látványosabb, de kicsit több időt igényel, otthon viszont hasznos időtöltés lehet. Talán egyszer valamelyiket én is elkészítem. Addig is mutatom, hátha másnak most is jól jön. 


FORRÁS


FORRÁS


FORRÁS

FORRÁS

FORRÁS


Végül pedig egy olyan kísérletet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ahol a természet végzi a munkát. 

FORRÁS


Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket, és elkészítitek valamelyiket. 
Jó tevékenykedést, jó tanulást!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése