2014. december 31., szerda

Gyerekszáj, avagy osztályom tanulói 1.

Lassan két hónap telt el az előző, összevont osztályban való tanítással kapcsolatos bejegyzésem óta. A sok munka mellett elmaradt a napló írása (tudjátok, amit a lányom tanácsára kezdtem el), így nehezebb dolgom van, mert nem tudok visszaemlékezni a napi problémákra, (utólag úgy gondolom, bizonyára nem volt annyira nagy, ha már nem is emlékszem rá) a fontosabb eseményekről meg úgyis írtam.


2014. december 28., vasárnap

Képes napló: Ha elmúlik karácsony...

...be lehet számolni, hogy mennyire volt szép, boldog, lehet mesélni a készülődésekről, anélkül, hogy elszólnánk magunkat és nem utolsó sorban meg lehet mutatni az ajándékokat. Most ezt szeretném én is.

Újabb hobbim: a foltvarrás

Nagyon szeretek kreatívkodni, kézimunkázni. Ha most összeszámolnám, hogy mi mindent próbáltam már ki életem során, talán én is meglepődnék. Még iskolás voltam, amikor megtanultam hímezni, kötni, az iskolában varrtunk kötényt is. Tanultunk horgolni is, de valahogy akkor nem jött össze. Jó pár éve vert csipkézni tanultam meg, tavaly jött a horgolás, az idén nyáron pedig textilfigurákat varrtam.

2014. december 16., kedd

Karácsonyi alkotóház

Évek óta, más iskolákhoz hasonlóan karácsonyi vásárt szoktunk rendezni az iskolánkban. Nálunk azonban, sok iskolától eltérően mi készítettük mindig az eladásra szánt portékát. Szakítva ezzel a hagyománnyal az idén közös tevékenységre hívtuk a szülőket és a gyerekeket.

2014. december 14., vasárnap

Karácsonyfa színes papírból, pontfestéssel

Mint tudjátok, idén 1-2. osztályban tanítok, így olyan munkadarabokat keresgélek, ami egyszerű, de mégis különleges és szép.
Miután már az elmúlt napokban készült Mikulás, rénszarvas, hóember és adventi koszorú, gondoltam épp itt az ideje, hogy készüljön egy karácsonyfa is. Többféle megoldást találtam a Pinterest-en, amit elmentettem a későbbiekre.

Mikulás járt nálam

Éva hirdetett egy játékot még Mikulás előtt. Az volt a lényege, hogy a jelentkezők megajándékozzák a soron következő résztvevőt. Természetesen én is elküldtem a csomagomat, most viszont a kapott ajándékomat szeretném megmutatni. Évának ugyanis az volt a kérése, hogy jelezzük, hogy járt nálunk a Mikulás.
Kedves Fenci! Ezúton is köszönöm a kedves ajándékot, Évának pedig hogy meghirdette a játékot. 






2014. december 11., csütörtök

Adventi koszorú sajtosdobozból

Mivel technika és rajzórákon most a karácsonyi témák jönnek, mi sem természetesebb, hogy adventi koszorút is készítünk. Bár nem nyírnak és ragasztanak olyan ügyesen a gyerekek, mint ahogy kellene, azért próbálok nekik olyan munkadarabot keresni, amit segítséggel ők is el tudnak készíteni 45 perc alatt, és azért mutatós is. Ilyen az az adventi ajtódísz, amit a héten technika órán csináltunk.

A b-d betűk differenciálása rajzosan

Másodikosaim között van néhány tanulási nehézséges tanuló, aki keveri a b és d betűket.  Bizonyára mindenki találkozott már ezzel a problémával pályafutása során, és biztosan vannak ötletek, hogy hogyan lehet ezt megkülönböztetni, de mivel most nálunk ismét aktuális (sajnos), megmutatom, hogy én hogy magyarázom. 

Adventi kreatívkodás sajtosdobozból: rénszarvas és hóember

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is folytatódik iskolánkban az "Iskolatej program". Én, aki megszállottan gyűjtögetek, természetesen a sajtosdobozokat is elrakom, mert ugye jó lesz majd valamire. Tortapapírból számtalan ötletet láttam már, különféle témában, ezeket adaptálom sajtosdobozra. Megmutatom mi készült nálunk belőle.

2014. december 6., szombat

Mikulás teadélután

Nálunk nem szokás teadélutánt tartani. Legalább is, én utoljára 2002-ben tartottam, ha a Mikulás műsoromon szereplő időpont helyes. Nem én voltam lusta, így alakult a helyzet. Az előző három osztályomban gondot jelentett, hogy akár 100 forintot is behozzon mindenki. (Nem túlzok, tényleg így volt. Annak nem sok értelmét láttam, hogy mondjuk 7 gyerekkel készüljek.)