2016. január 11., hétfő

Írásbeli összeadás, kivonás gyakorlása feladatlapokkal

Régebben bosszankodtam, mostanában inkább már csak mosolygok azon, mikor különböző oldalakon "hozzáértő" emberektől olvasom, hogy ugyan már, miért kellene egy tanárnak készülnie egy órára. Szégyen az neki. Mondom, "hozzáértő" emberek írják.
27 év tanítással a hátam mögött, mindig készülnöm kell, mert minden gyerek más, így a problémák is másak. Most például ezzel a fránya írásbeli összeadással, de még inkább a kivonással van gond jó pár gyerekfejben.
Így megint csak keresgélnem kellett, hogy ne a füzetbe írjuk a feladatokat, hanem legyen benne egy kis érdekesség is. (Feladatlapon amúgy is szívesebben dolgoznak, mint a könyvben.)
Bár háromjegyű számokkal végezzük a műveleteket, most mégis nyomtattam kétjegyűeket is, hogy legyen mindenkinek sikerélménye. Kevesebb szám, kevesebb tévesztési lehetőség.

1. A szalamandrás matek oldalt azért szeretem, mert nem kell a megoldással az időt tölteni, mivel azt is megadják. A gyerekek elég nagyok már ahhoz, hogy a javítókulcs segítségével saját magukat ellenőrizzék. Az egyes feladatlapok megoldását a terem különböző pontjaira teszem majd ki. Ha készen van valaki, feláll, odamegy és megnézi, ami jó, kipipálja, amit rontott, javítja. 




FORRÁS


FORRÁS



2. Ezeken az oldalakon pedig, (a generálót most vettem észre) mindenki kedvére generálhat feladatokat összeadáshoz, kivonáshoz, szorzáshoz és osztáshoz. Annyi a szépséghibája, hogy csak szóbeli műveletként, egymás mellé írva vannak a számok, tehát ezt füzetbe kell átmásolni, és írásbeli műveletként megoldani. (Legalábbis aki azt szeretné gyakorolni.)

3. A következő feladatoknál színezni is kell, vagy éppen a megoldás adja meg a helyes utat, tehát egy kicsit érdekesebb, mint egy sima összeadás vagy kivonás, amit nagyon szeretnek a gyerekek. 

FORRÁS



A két megoldás közül vajon melyik a helyes?

FORRÁS



EZEN az oldalon is van jó pár feladat, ízelítőül mutatok néhányat, de nézzetek szét ti is!









Remélem, nemhiába töltöttem az időt keresgéléssel, és végre mindenki eredményesen dolgozik majd.

Jó tanulást, jó játékot!



1 megjegyzés: