2015. október 12., hétfő

Vendégségben Egyes Eleknél és társainál

A múlt héten elkezdtük a számkörbővítést, és megismerkedtünk Egyes Elekkel és barátaival.  ITT  írtam róla, hogy Elek szereti a kockacukrot, Titán a Túró Rudit, Száva pedig a kekszet. 
Ez adta az ötletet, hogy talán jobban megértik a gyerekek a helyi értékeket, valódi értéket, ha ennivalóhoz kapcsoljuk.

Természetesen nem akartam kockacukorral etetni őket, a Túró Rudi pedig kicsit drága mulatság lett volna, így vettem gabona  csokigolyót, ropit és háztartási kekszet. Aztán matek órán megkapták a feladatot: Mindenki azt és annyit vehet el a tálcákról, amennyit szeretne, figyelve arra, hogy másnak is maradjon. (Volt aki 30 csokigolyót felmarkolt.)  




Ezek után az volt a feladat, hogy írják fel a füzetbe, kinek milyen a vagyoni helyzete, ha a csokigolyó 1-et, a ropi 10-et, a keksz 100-at ér. Minden tanulót meghallgattunk, a bonyolultabbakat felírtam a táblára egy helyi érték táblázatba. Észrevették, hogy a 30 csokigolyót be lehet váltani 3 ropira, én pedig a táblán jelöltem, hogy a hármas szám átkerül a tízes oszlopba. (Sajnos a ropit senki sem szereti annyira, hogy tíznél többet vett volna, de mondtam nekik, hogy azt is be lehetne váltani kekszekre.) 







Ezek után kértem őket, hogy vegyenek ki a kis tálkából 15 -nek megfelelő értéket. Kiderült, hogy van, aki nem tud, mert nincs annyi egyese. Ekkor valaki kitalálta, hogy váltsak fel egy tízest (ropit) 10 darab csokigolyóra. Így a "vagyona" nem változik, de már ki tudja az illető venni a kért mennyiséget. Végezetül mindenki megehette a vagyonát. Holnap folytatjuk a habzsi-dőzsit.





Ha tetszik az ötlet, próbáljátok ki ti is!

Jó tanulást, jó játékot!



2 megjegyzés:

  1. Szuper ötlet, nagyon köszönöm! :) Elteszem harmadikra.
    (Eddig csak elsőben ettünk matekon ropit, amikor a kivonást tanultuk.)

    VálaszTörlés