2013. március 4., hétfő

Állatos vetélkedő

Februári projektzárásként pénteken egy kis vetélkedőt rendeztem az állatokról. A rajzos feladatokat pár éve a Picasaweb-ről szedtem le, most ezek közül keresgéltem  néhányat.

Keresd meg a képen és színezd ki a békákat! (Persze, hogy békák, mert ugye kocsonyafesztivál volt nálunk is a héten.)



 Hány állat bújt el a képen? Sorold fel!



Vezesd el a kutyát a csonthoz!


3



Voltak találós kérdések, a Sző, fon, nem takács c. könyvből, illetve itt találtam nagyon jó versbe szedett találós kérdéseket, vadállatokról.


Erszényt cipel állandóan, 
soha le ne teheti.
Benne szunnyad apró kölyke, 
még abban is eteti.

(kenguru)


Banánliget közepén 
kóborol egy kis legény.
– Mak-mak-mak-mak – szól a nóta.
- Banánt falok reggel óta.

(majom)



 Nagy Lajos Képtelen természetrajzából olvastam fel részleteket, nekik kellett kitalálni, melyik állatról van szó.

Borzasztó hosszú állat, hosszabb a legrövidebb öntözőcsőnél is. Igen buta állat, ezért a hüllők közé sorozzák. Lábait illetőleg nyomorék, egy lába sincsen, és ezért hason mászik. Igen nagy és veszedelmes a csörgő... Ennek méregfogai vannak, harapása halálos, miért is a farka végén kis lemezeket hord, amikkel menet közben csörög, figyelmeztetvén az embereket, hogy jön, fussanak el, mert különben baj lesz.


Igen rosszkedvű állat, már kicsiny korában állandóan megnyúlt orral járkál, ezért aztán az orra úgy is marad, és ormány nevet vesz föl. Hangja trombitaharsogáshoz hasonlít. Igen sajátságosan iszik, beledugja ormányát a vízbe, teleszívja az ormányát, és belespricceli a szájába.


Igen otromba állat, különösen a lába nagy, ami elárulja, hogy nem előkelő származású. Van barna, mosó, erdei és fehér, az utóbbit jegesnek is hívják. A hangját dirmegésnek-dörmögésnek mondják. Az egész telet átalussza barlangjában. Gyertyaszentelőkor előjön a barlangból és szétnéz; ha szép idő van, a néphit szerint visszabújik a barlangjába, mert arról megtudja, hogy még sokáig tart a tél, ha pedig csúnya idő van, akkor künn marad, mert tudja, hogy nemsokára kitavaszodik.


Afrikában él a Nílusban, amiért nílusi lónak is mondják, amiből még mindig nem világlik ki, hogy ezt a szép disznószerű állatot miért nevezik éppen lónak. Dacára annak, hogy a Nílusban él, nem krokodilt eszik, sem halat, hanem füvet és egyéb gyökereket, tehát vegetáriánus. Teljesen haszontalan állat, ami annyit tesz, hogy az emberek semmire sem használják, sem nem húzatnak vele terhet, sem nem lovagolnak, még csak nem is vízilovagolnak rajta. 


Az állatok királya. A hímnek dús sörény borítja a nyakát. Színe sárga, ez szintén a természet nagyszerű elve, az úgynevezett környezethez való alkalmazkodás miatt van így.


A sivatag hajója. Igen egyszerűen és olcsón táplálkozik, beéri bogáncskóróval is.
Az arabok teherhordásra használják. Különféle nagyságú terheket raknak rá, persze, ő leginkább szereti az egész pici terheket. Van egypúpú és van kétpúpú.


A legmagasabb szárazföldi állat. Különösen azért magas, mert a nyaka rettentően hosszú. Afrikában él, hozzá még gondtalanul él, mert lakása a szabad természet, tápláléka a magas fák levele. Nemcsak a nyaka hosszabb vagy ötszörte a kelleténél, hanem az első lábai is jóval hosszabbak a hátsóknál, miáltal a háta nyaktól lefelé erősen lejtős, tehát lovaglásra, különösen, ha szappannal bekenik, használhatatlan. 


Két kemény páncél borítja a testét, melyből úgy dugja ki lábait, mint az utasok a vonat ablakából a fejüket. Ha nincs semmi baj, akkor a fejét és lábait kidugja, sütkérez a fövenyen, s őrült lassúsággal mászik, ha pedig baj van, azaz a közelben olyan állat bukkanik föl, amely szereti a húsát, akkor fejét és lábait a bevonja a páncéllal, azaz teknői közé, és vár, várja, hogy a veszély elmúljon.



Végül Cd-ről hallgattunk állathangokat, a gyerekeknek kellett felismerni és leírni, melyik állat hangját hallották, majd 3 perc alatt maguktól kellett felsorolni állatokat, és hogy milyen hangot adnak ki. Nagyon szoros volt a verseny. Csak a legutolsó feladatnál dőlt el a helyezés.  győztes csapat tagjai cukorkát és levonót kaptak, a legtöbb pontot elért tanuló megkapta a békás társasjátékot.












2 megjegyzés:

  1. Ajánlom figyelmedbe a Kacag a patak c. találós kérdések könyvét! Szintén versbe szedve találhatók kérdések, de nem csak az állatok világából, hanem minden területről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a könyvajánlót. E-book formában nincs meg esetleg?

      Törlés