2017. március 23., csütörtök

Dioráma: halak a vízben

Osztályomból egy csapattal részt veszünk egy levelezős versenyben, amelynek egyik feladata egy kreatív alkotás elkészítése. Semmilyen megkötés nincs, csak hogy a forduló témájához kapcsolódjon, így szabadon szárnyalhat a fantáziám.

Nagyon szeretek kreatívkodni mint tudjátok, így ilyen alkalmakkor is próbálok a lehető legtöbbet beletenni a feladatba. Azért esett a választásom erre a megoldásra, mert gondoltam, más alkalmakkor is használhatjuk az elkészült alkotást. 
Tegnap volt a víz világnapja, beszélgettünk egy kicsit erről a témáról a gyerekekkel, jól jött a szemléltetéshez a dioráma is. 

Az ötlet a Pinterest-ről származik természetesen, de ugye saját képünkre formálva.

FORRÁS

Úgy gondoltam, origami halakat készítünk, amibe az osztály minden tanulóját bevontam. Kétféle halat hajtogattunk, készültek nagyobb és kisebb méretben, azokból válogattunk délután a vetélkedőben részt vevő gyerekekkel.


FORRÁS

FORRÁSA dobozt krepp papírral "béleltük ki", és a növények nagy része is ebből készült, kiegészítve néhány zseníliadróttal. 

Így néz ki az elkészült dioráma:Ha tetszik az ötlet, készítsétek el Ti is!

Jó kreatívkodást!2017. március 18., szombat

Pillangó módszer a törtek összehasonlítására

Pár évvel ezelőtt egy külföldi oldalon találtam rá a pillangó módszerre, amit aztán több magyar blogbejegyzésben is viszontláttam. Ők a törtek összeadásához és kivonásához alkalmazták a módszert, de a törtek összehasonlításához is nagyon jó. A héten volt témánk az iskolában, és míg egyforma ábrákat használtunk, ment a színezett rész megfigyelésével az összehasonlítás, anélkül, vagy éppen eltérő ábrákkal már nem.  

Ekkor vetettem be a pillangó módszer egyszerűsített formáját. (Mivel éppen nyílt nap volt, a szülők is nagyot néztek, és szünetben elmondták, hogy mennyivel jobb lenne ma iskolába járni, mert nekik annak idején nem magyarázták el ennyire látványosan a dolgokat. Aki értette, értette, aki nem, az úgy járt.)Az alkalmazás menete: A két törtből készítünk egy pillangót, majd a szárnyakon lévő számokat összeszorozzuk, és beírjuk a számlálók fölötti karikákba (a csápba). A két számot összehasonlítva a nagyobb szorzat oldalán lévő tört a nagyobb, a kisebb szorzat oldalán lévő a kisebb. Ennyire egyszerű. 

Pénteken írattam a gyerekekkel egy kis feladatlapot, ahol a tanultakat kértem számon. Az eredményen annyira meglepődtem, mert 10 ötös és 2 négyes lett. Ilyen jó eredményt még sosem értem el a törtekkel, mint most.


Pillangó viaszkarccal

Gyermekkoromban egy rajzórán a viaszkarc technikával ismerkedtünk meg, ami nagyon tetszett nekem, de a hosszadalmas előkészületek miatt munkám során egyszer alkalmaztam csak. Sok idő volt a gyertyázás, szappanozás, festés, amit emlékeim szerint többször is megismételtünk, hogy utána legyen mit visszakarcolni. 
Aztán a múltkor a Pinterest segítségével láttam egy nagyon egyszerű megoldási módot. Nem kell hozzá semmi egyéb, csak zsírkréta. Az alábbi képeken láthatjátok a készítés menetét, így nem látom szükségét, hogy a leírással húzzam az időt.

Íme:

FORRÁS

Mi félbehajtottunk egy rajzlapot (A5-ös) és azt színeztük be a képeknek megfelelően. Gyorsan készítettem egy lepkesablont, azt rajzolták körül a gyerekek, majd fogpiszkálóval végezték a karcolást. Ezzel a technikával 1 rajzóra alatt elkészültek a pillangók, amik majd a termet és az ablakot fogják díszíteni egy ideig.
Fontos megjegyeznem, hogy jó minőségű rajzlappal és zsírkrétával lehet szép munkát elérni, az olcsóbb zsírkrétával készített munkák nem lettek annyira látványosak. (Az egyik tanítványom munkája a kukában kötött ki, mert egyáltalán nem tudta visszakarcolni. Aztán közösen sikerült valamit abból is kihoznunk.)

Nem a reklám miatt írom, de a Pepco-ban  nagyon jó minőségű zsírkrétát lehet kapni (ha jól emlékszem 360 Ft a 12 színű, és  490 Ft a 24 színű). Én több tanítványomnak hozattam a lányommal még a tanév elején.

Ilyenek lettek a gyerekek által készített pillangók:


Ha tetszik az ötlet, készítsétek el Ti is!

Jó kreatívkodást!2017. március 16., csütörtök

Nálam van..., kinél van...? Törtek

Most az egyszer visszafelé dolgozom, mint ahogy szokás. Nem tudom, hogy hol járhatott az eszem a múlt héten, mikor elkészítettem a "Nálam van...kinél van " nevű játékot a törtek témában, mert nem készítettem róla bejegyzést. Persze pörgött az agyam a nyílt napon, meg hogy mivel töltsem ki azt az időt, amikor az ovisok is nálunk lesznek, így valószínű, ezért maradt el a poszt, és csak a Facebook-on osztottam meg a képeket. Igen ám, de innen sokkal könnyebb visszakeresni, legalább is nekem, így utólag itt is közzéteszem a már sokak számára ismerős képeket.


Ha megfigyelitek, nincs kezdő és utolsó kártya, bárki kezdheti, körbe megy a játék. Több alkalommal leírtam már, hogy ennek az az oka, hogy a fent látható 3 kép közül az utolsó kártyára az van írva kérdésnek, aminek a válasza a legelső kép első ábráján látható. Ezáltal "végtelenítve" van.


Felteszek egy üres alapot is, hátha valaki más számokkal is szeretné elkészíteni.


 

Ha most látjátok ezt a játékot először, és tetszik, készítsétek el Ti is!

Jó tanulást, jó játékot!
2017. március 12., vasárnap

Dobj, pörgess és színezz, takarj, ... törtek

A múlt héten tanultunk a törtekről, ezért a Pinteresten olyan feladatok gyűjtésébe kezdtem, ami a törtek gyakorlását segíti játékos módon. Találtam is jó párat, de sajnos nem volt lehetőségem sem a "magyarosításra", se arra, hogy egy sajátot készítsek az ötlet alapján. 

Ma délután viszont kerítettem rá időt, így gyorsan készítettem is hármat. Mutatom az eredetit, mint ötletadót, majd a saját változataimat is.


1. Pörgess és színezz!

FORRÁS
2. Dobj és színezz!

FORRÁS
3. Dobj és takarj!

Nem akartam túlbonyolítani a leírást, de annyit hozzátennék, hogy teljesen egyértelmű legyen: az egyik dobókocka a számlálót, a másik a nevezőt jelenti. Holnap fogom én is kipróbálni, remélem jó lesz!


Ha tetszik az ötlet, próbáljátok ki Ti is!

Jó tanulást, jó játékot!


2017. március 7., kedd

Origami kokárda 3.

Igen, még egy kokárda. Ahogy az előző bejegyzésben is írtam, március 15-re készülve több lehetőséget is kipróbáltam, még többet el is raktároztam, és néhányat már töröltem is a gyűjteményemből, mivel nehéznek találtam. Annak ugyanis nem látom értelmét, hogy elkezdik a gyerekek, aztán nem megy úgy, mint ahogy gondoltam, és végül, hogy sikerélményük legyen, én készítem el helyettük. 
Namármost amint éppen kész voltam az én kis alkotásommal, a Pinterestes gyűjteményemben észrevettem még egy kis fehér valamit. És ekkor felvillanyozódtam, mert beleláttam a három különböző színt, és annyira, de annyira egyszerű volt az egész, hogy el sem hittem. Szerintem azok az emberek, akik az origami "nagymesterei", kikérnék maguknak, hogy ez a munkadarab az origami nevet viselje, nekem viszont tökéletes. (Remélem nem kiabálom el, és nem lesznek benne buktatók!)

Szóval "Ő" az:

FORRÁS

Ha leszámoljátok a kész csillagot (?), láthatjátok, hogy 10 elemből készült. Én viszont 12-ből készítettem (színenként négyet négyet), és szerintem úgy még jobban néz ki. Készítettem egy pasztell színű prototípust, aztán, mikor úgy döntöttem, hogy ez lesz az idei végleges, "normális" színekből is megcsináltam. 
Az A4-es papírt meghajtottam négyzet alakúra, majd mindegyiket 4-4 kisebb négyzetformára nyírtam. Miután egymásba illesztettem az egyes elemeket, egy-két helyen megragasztottam, mert egyébként szétesett volna. Pénteken indul a sorozatgyártás. Pontosabban szólva 4 darabot tervezek a 4 ablakba. Remélem, a ragasztásnál is ügyeskednek majd a gyerekek!

 


Ha tetszik az ötlet, készítsétek el Ti is!

Jó kreatívkodást!Origami kokárda március 15-re

A hét az ünnepi készülődés jegyében telik. Ma krepp papírból kamilla virágot hajtogattunk legyezőhajtással, pénteken pedig a nemzeti ünnepünkre készülünk majd. Tavaly színes papírokból hajtogattunk nagy origami kokárdát, és most ismét úgy döntöttem, hogy hajtogassunk. 
Végignéztem néhány ötletet a Pinteresten, el is mentettem néhányat, sőt kettőt-hármat el is készítettem. (Mert ugye a puding próbája az evés.) Hajtogatás közben egyszer-kétszer megvilágosodtam, hogy ez bizony nem fog menni az én kis csapatomnak, úgyhogy miután jó pár színes papír a kukában kötött ki, megtaláltam a legjobb megoldást. (Legalább is abban a pillanat azt hittem.) 
Az a jó benne, hogy egy alap hajtás után többféle végeredmény születhet, attól függően, hogy hány elemet teszünk egybe, illetve melyik oldalát nevezzük ki a színének, és melyiket a visszájának.


FORRÁS

Mivel nem volt elegendő mennyiségű színes papírom itthon, ezt már pasztell színekből készítettem el. Sajnos sok gyereknek is csak ilyen színes papírja van, így tartalékolnom kell az intenzívebb színeket péntekre. De azért a lényeg így is látszódik.

Ha tetszik az ötlet, készítsétek el Ti is!

Jó kreatívkodást!


Kamilla virág krepp papírból

Nem szokásom nőnapra virággal készülni, de most valahogy annyira megtetszett a videóban látható kis virág, hogy nem bírtam ki anyák napjáig a várakozást. (Aztán lehet, hogy majd akkor fogok bosszankodni, hogy miért csináltuk meg idő előtt.)

Nem szeretnék sok dolgot hozzáfűzni, nézzétek meg a videót, és szerezzetek be zöld színű papírt a virág szárának valamint sárga és fehér krepp papírt a virágnak!Ma technika órán el is készítettük, így holnap mindenki felköszönthet vele egy kedves személyt nőnap alkalmából.

Ilyenek lettek a gyerekek által készített virágok, (no meg a prototípus):


 


Ha tetszik az ötlet, készítsétek el Ti is!

Jó kreatívkodást!


2017. március 4., szombat

80 nap alatt a Föld körül: Projektzáró kiállítás és játék

Visszaérkeztünk Londonba. Hosszú, kalandos út végén vagyunk, ami 3 hónapig tartott. Közben megismerkedtünk több országgal, jellegzetes épülettel, szoborral, szokással. Szerettem volna egy projektzáró vetélkedőt tartani, de sajnos nem fért bele az időnkbe, mivel egy fontos dologra is kellett készülnöm az órák, a farsang és a blog mellett. Ezért csak egy kiállítást rendeztünk a projekt során készült képekből, megoldottak a gyerekek egy kis feladatlapot, végül kártyáztunk egyet különböző országok térképével, zászlajával, nevezetességeivel.FORRÁS


Ezekből a képekből lett a kártya.
A FORRÁS szóra kattintva a többit is megtaláljátok, ezt a kettőt csak mutatóba tettem fel.  Etikett papírra nyomtattam a képeket, és egy turis boltból vett kártyákra ragasztottam fel. Nagyon tetszett a gyerekeknek, kérték, hogy máskor is játszhassanak majd vele. (Sikerült ismét összekötnöm a kellemest a hasznossal.)


FORRÁS


Természetesen a témánkhoz kapcsolódó kártyáknál az országok és fővárosaik nevét átírtam, hogy el tudják olvasni kártyázás közben a gyerekek.Most tartok egy hét szünetet, mert egyéb feladatom is van, amire készülnöm kell, aztán elkezdjük azt a projektet, amit év elején terveztem, és amihez a teremdekorációnk is készült. Remélem, belefér a tanévbe!
2017. március 2., csütörtök

Tízperces ötlet: Papírvirágok egyszerűen

Bár nem említettem a blogon, ebben a tanévben bizony én is keményen kivettem a részem a portfólió írásból, hosszú hónapok munkája áll a hátam mögött, és miközben ezt a bejegyzést írom, boldogan sóhajtok fel, hiszen túl vagyok rajta. Végre még több időt szentelhetnek a blogomnak, illetve készülhetek a lányaim esküvőjére. No de természetesen ez a bejegyzés nem erről szól, hanem a papírvirágokról. 

Mivel az osztályom tanulói is igénylik a kreatívkodást, és én is szeretem, ha otthonos a tantermünk, igyekszem mindig az aktualitásoknak megfelelően dekorálni. Most azonban ugye ott volt a 80 napos projekt, előtte a farsang, így tavaszi dekoráció még nem volt az osztályunkban. 
Ez persze zavarta volna a komfortérzetemet, ezért tegnap (a tesóm szerint az utolsó pillanatban) tesi órán készítettünk néhány virágot. (Mielőtt valaki felháborodna és szóvá tenné: esett az eső, a teremben pedig nem akartam egy nappal a minősítés előtt még termet oda- és visszarendezni, így kimondottan jól jött a dolog.)

Két lehetőség közül választhattak a tanulók, és mivel tényleg nagyon könnyű volt elkészíteni, óra végén már fel is kerültek a helyükre. Húsvétig fogja a termet és az ablakokat díszíteni a sok szép virág.


Itt még cérnára várva:


Mivel mind a kettőhöz készült prototípus, ez a másik (szegény árva) az ajtóra került, de lehet, hogy még egy ilyet is fogunk a későbbiekben készíteni.
Ha tetszik az ötlet, készítsétek el Ti is!

Jó kreatívkodást!
A Pisai Ferde-torony mozaikképen

Annak idején, amikor Olaszországban jártunk Willy Foggékkal gyurmából készítettük el a Pisai Ferde tornyot. Igen ám, de azt azóta megsemmisítettük, hiszen egyéb dolgot készítettünk a gyurmából. Miután a múlt héten kiválasztottuk a gyerekekkel a kiállításhoz a legszebb rajzokat, kiderült, hogy Olaszországhoz nem tudunk mit kitenni. Ezért pénteken a második rajzórán a Big Ben után nekiálltunk a pisai Ferde toronynak. 

Nem akartam, hogy megint egyszerűen csak lerajzoljuk a tornyot, mint a Szabadság szobrot és a Big Bent, mivel korábban találtam egy nagyon jó kis mozaikos megoldást, ami megtetszett. Kicsit nehéznek bizonyult a feladat, de gondoltam, majd technika órán folytatjuk. Kicsit több, mint két óra alatt készültek el a gyerekek, de sokuknál azt láttam, hogy belefáradtak, megunták, és volt olyan gyerek, aki a pénteki órán ügyesen elkészült a toronnyal, a keddi órán nem nagyon jutott ötről a hatra. Rossz napja volt, közölte is, hogy nagyon fáradt. (Sajnos nem fekszik le időben.)

Ez a kép volt az, amit reprodukálni szerettem volna a gyerekekkel:

FORRÁS

A mi képeink így sikerültek:Ha tetszik az ötlet, készítsétek el Ti is!

Jó kreatívkodást!