2017. október 2., hétfő

Betűlabirintus: l, ú, p

Tegnap megosztottam egy bejegyzést, a maihoz hasonló címmel, ami néhány embert arra ösztönzött, hogy kifejtse negatív véleményét a tanításommal kapcsolatban. Persze senki sem ismer, sem engem, és ezek szerint a Játékház tankönyvcsaládot sem, de azért véleményt nyilvánítani tudott. Hogy lehet az, hogy már ennyi (!!!!) betűt tanultunk, hiszen még az előkészítő időszaknál kellene még csak járnunk. Amit megnyerünk a réven, elvesztjük a vámon, lassan járj, tovább érsz. 
Többször láttam már a különböző csoportokban olyan munkát, amire azt mondtam magamnak, hogy ez nekem nem jön be. DE! Soha senkinek a munkájához nem írtam, hogy miért csinálta azt úgy, ahogy.

Annak idején egy barátnőm Tolnay Gyulánét látogatta meg egy óráján, aki ugyanazt mondta neki, mint az én egyik régi kolléganőm a legelső éven nekem: Nincs Tolnayné módszer, meg ilyen-olyan módszer. Virágné módszer van, meg Rné módszer, meg annyi, ahány pedagógus van. Nem beszélve a gyerekekről. Gyerek is éppen annyi féle van, hogy ugyanazt, ugyanúgy soha nem lehet letanítani.
És ahogy szintén valaki írta, nem tankönyvet tanít, hanem ismeretet. Én sem. Éppen ezért leállok, ha le kell, és igyekszem minden nap valami kis játékos feladattal, játékkal, dallal, mesével élménnyé tenni a tanulást. Baj ez?

Bocsánat, de ezt muszáj volt leírnom. És bár elfogadom a negatív kritikákat, úgy érzem, most olyan kollégák minősítettek, akik eddig nem nagyon mutatták meg, hogy ők mit, hogyan csinálnak, mivel teszik érdekessé az óráikat. 

Ez után a kicsit hosszúra nyúlt eszmefuttatás után jöjjön a következő 3 betű.

Aki pedig nem a Játékház tankönyvcsaládból tanít, de szeretne hasonlót készíteni, annak itt az üres mezős lap. Én a Paint-ben készítem el a feladatlapokat, de más programmal is lehet.


Jó játékot, jó tanulást!7 megjegyzés:

 1. Kedves Sucika!
  Jók az anyagaid, elkezdtem őket rendszeresen használni az én kis elsőseimmel. Sok év kihagyás után újra elsősöket tanítok, és újra a Játékház tankönyvcsaláddal. Ismét rácsodálkozok arra, hogy milyen egyszerű és nagyszerű ez a módszer. :) 5 éven keresztül használtam enyhe értelmi fogyatékos tanulók csoportjában. Minden gyereket meg tudtam vele tanítani olvasni. Most "normál" elsőseim vannak. Náluk is ugyan úgy működik! Ráadásul élvezik a tanulást, én pedig élvezettel keresgélem nekik a személyre szóló kis többlet feladatokat. Így találtam rád. Ne hagyd magad! Jó amit csinálsz! Köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Milene! Köszönöm szépen a megerősítést, és örülök, hogy te is és a gyerkőceid is örömüket lelik a könyvben, és remélhetőleg az általam készített feladatlapokban is. :))

   Törlés
 2. Kedves Sucika!
  Először is nagyon köszönöm azt a sok ötletet, amit megosztasz velünk. Mindig érdeklődve várom az új bejegyzéseidet, mert annyi jó dolgot készítesz, amivel színesítheted az óráidat. Sokszor merítek ötletet, amit alakítok a jelenleg az én kis 30 elsősömhöz.Én is a Játékház könyvet használom és nagyon élvezem a gyerekekkel együtt, hogy már ennyi betűt ismerünk. Míg mások panaszkodnak, hogy más módszerrel mennyi kudarc éri az elején a gyerekeket, addig én napról napra sikert könyvelhetek el. Mi is ott tartunk ahol ti. Még egyszer köszönöm, hogy időt szánsz arra megosztod velünk a te kincseidet.További jó munkát!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zita!
   Köszönöm, hogy írtál, és hogy tetszenek a munkáim. Mindig is az a célom, hogy élmény legyen a gyerekeknek az iskola, a tanulás. Ezért keresgélek, és osztom meg, amiket találok. További jó munkát neked is! :))

   Törlés
 3. Kedves Sucika!

  Nagyon jó ötlet, tetszik! Én átdolgoztam a számokra! :) Ezres számkörbe kerek százasokkal egyenlőre :) Majd megosztom a blogomban, ha lesz időm! :) Szép hétvégét! :)

  VálaszTörlés
 4. Örülök, hogy tetszik, és hogy tovább gondoltad. Érdeklődéssel várom a bejegyzést. :)
  Szép hétvégét neked is!

  VálaszTörlés
 5. Kedves kolléganő,
  Bár nem sokszor szólok hozza, de most belőlem is kikívánkozik....Sajnos vannak olyan kollégák(szerencsére jóval kevesebben, mint MI vagyunk), akik azt keresik, hogy hol találnak hibát mások munkájában. Nem kell velük foglalkozni!!!!(mellesleg azokat nem igen látjuk posztolni :)))
  Épp most nézegetem a blogos bejegyzéseid-de már rég használom az ötleteid-, rengeteg munka van benne, nagy-nagy gratuláció!! :) Ezt csak azok tudják értékelni, akik maguk is szeretnek tenni azért, hogy a tanítványaik mindennapjait szebbé, játékosabbá tegyék.Én is sok játékos módszert használok, de mindig jól jönnek az új, kreatív ötletek. Sikeres, ötletekben gazdag tanévet kívánok, és még egyszer ezer köszönet a munkádért!!!!! :)

  VálaszTörlés