2013. augusztus 31., szombat

Erkölcstan óravázlatok a pedagogusvilág.hu-n

Idén bevezetésre kerül 1. és 5. valamint a 9. évfolyamon az erkölcstan oktatása. A Tappancs és Tudorka újság megjelenése óta iskolánkban én intézem az ehhez kapcsolódó rendeléseket, így tavaly kaptam a kiadótól egy könyvet, Erkölcsi nevelés címmel, mely óravázlatokat és szöveggyűjteményt tartalmaz.

Hogy meglegyen a 26 órám, mivel gyermekvédelmi felelős is vagyok, kaptam egy gyermekvédelmis szakkört. Ehhez is nagyon jól jön az előbb említett kiadvány, mert az a tervem, hogy a bűnmegelőzés mellett személyiségjegyekkel, helyes magatartási normák kialakításával is fogok foglalkozni. A könyvben többek között a bátorsághoz, barátsághoz előítélethez találunk óravázlatokat.



Ma, hogy próbálom összeállítani a tanmenetemet, gondoltam ellátogatok az újság weboldalára. Hosszas keresés után (mivel megújult az oldal, kicsit macerásabban) megtaláltam a tantárgyhoz kapcsolódó óravázlatokat, teszteket egyéb témákban is. (A letöltéseknél begépeltem a keresőbe azt, hogy erkölcsi nevelés, és sorba jelentek meg az adott hónap témái.)

Ízelítőül néhány téma címe


Bár tudom, hogy mindenki rendelt tankönyvet ehhez a tantárgyhoz, és van is elképzelése az órák lebonyolítására vonatkozóan, mégis jó szívvel ajánlom, mivel biztos talál benne olyan dolgot, amit be tud építeni az óráiba. 




Év eleji ismétlés - ufós társasjátékkal

Sok olyan külföldi  blog követője vagyok, ahol (természetesen) tanuláshoz kapcsolódó ötleteket találhatok. Ez a kis társasjáték ma került a tarsolyomba, és adom is tovább rögtön, mivel ugye hétfőn megkezdődik a tanév, és hátha van olyan kolléga, vagy szülő, aki játékosan szeretne gyakorolni egy kicsit.




Ha erre az oldalra kattintotok, elolvashatjátok a blogbejegyzést, és letölthetitek a szorzásos táblát, de ha nincs annyi időtök, csak klikkeljetek a képekre, és rögtön a tiétek lehet az üres társasjáték, amelyre aztán kerülhet matekhoz, nyelvtanhoz, vagy bármi egyébhez kapcsolódó feladat. A szabály egyszerű: Mindenkinek 3-3 bábuja van, amit az ufóra tesz. Hatos dobás után helyezheti a pályára a bábut. Ezek után dob, válaszol a feltett kérdésre, és ha helyes, akkor továbbléphet. Minden egyes hatos dobásnál újabb bábuk kerülhetnek a játékmezőre. Miután körbeért, pontos kockadobással juthat a bolygóra. Ha olyan kőre lép, amin már más játékos bábuja áll, visszakerül az ufóra. (Természetesen a szabály mindenki kedvére alakíthatja.)











Én laminálni fogom a táblát, amire aztán alkoholos filccel írom majd az aktuális feladatokat. Használat után letörölhető és "újrahasznosítható". Jó játékot!




2013. augusztus 27., kedd

A nap fotója : Szeptemberi témák

Lassan itt az augusztus vége, hozom a szeptemberi témát, hátha valakinek éppen most van kedve csatlakozni. Azok között, akik végigcsinálják a hónapot, és egy bejegyzésben megosztják a képeket, kisorsolok egy horgolt figurát. Akik nem írnak blogot, majd küldjék el nekem e-mail-ben a képeket, és én egy bejegyzésben közzéteszem. Minél többen játsszátok, annál több ajándékot sorsolok ki. (Továbbra is minden 5. ember után lesz 1 ajándék.) Nos, mit szóltok hozzá?  Tudom, hogy ez nem valami nagy dolog, de hát ugye az egész egy játék. Játékra fel!

Sorsolás október 4-én lesz, hogy mindenkinek legyen ideje szépen felrakosgatni a képeket. E-mail-ben jelezzétek, ha indultok a játékban, és a végén küldjetek egy linket a bejegyzés helyéről, vagy magát a képeket!


SEPTEMBER-PHOTO-A-DAY
Forrás

Azok számára, akiknek jól jönne egy kis segítség, itt a témákhoz tartozó magyarázat a fentebb említett oldalról. (Néhány mondatot kicsit átalakítottam, de főleg az oldal fordítására hagyatkoztam most is. Van, ami szerintem egyértelmű, így oda nem írtam be a magyarázatot.)


1. Együtt: Te és valaki, vagy két dolog, ami együtt található.  
2. A nevem kezdőbetűje: Válassz valamit, ami azzal a betűvel kezdődik, mint a neved, vagy keresd meg a neved kezdőbetűjét!. 
3. Vonalak  Ez lehet elektromos vezetékek, vagy más vonalak. 
4. Egyedül: ​​Válassz valamit, ami egy kicsit egyedül van. Vagy talán azt, amit szeretsz csinálni, ha egyedül vagy? 
5. Örökre itt: Meg kell találni valamit, ami mindig ott van.
6. Felkészülés: Hogyan készülsz egy nap?
7. Fehér: Készíts egy fényképet valamiről, ami fehér.  
8. Én készítettem: Mit készítettél ma? Vacsora / ebéd / reggeli? Egy kézműves alkotás? Bármi. 
9. A falon: Lehet, hogy grafika, egy pók, vagy egy plakát.
10. Édes:  Mi az, ami számodra édes? Egy csoki, egy cica vagy aranyos gyerekek. 
11. Amit ma tettél: Mit csináltál ma? 
12. Árnyék
13. Váratlan: Milyen váratlan esemény történt veled, vagy mit kaptál váratlanul?
14. Folyadék: Lehet, hogy az óceán, ital, eső vagy valami más. 
15. Szezon: Milyen évszak van ott, ahol most vagy?  
16. Keret:  Fénykép, szemüvegkeret, vagy bármi egyéb.
17. Előttem: Mi vár rád? Egy személy? A nagy feladat? A nagy élet? 
18. Évjárat: Találj valamit, ami ma már történelemnek számít.
19. Mi ez?:  Fotózz le valamit igazán közelről, ami így nem azonosítható. Majd a közösség kitalálja, mi az? 
20. Reggel
21. Aranymetszés: Ez valami fotózáshoz kapcsolódó kifejezés, a játék blogján lesz hozzá útmutató. 
22. Mosoly: Mi késztetett ma arra, hogy mosolyogj?  
23. Gyerekkori: Találj valamit ami a gyerekkorodra emlékeztet! 
24. Tér: A tér, mint egy terület, vagy más értelmezésben. Ami erről a szóról eszedbe jut.
25. H mint ...: mi kezdődik H-val?
26. Görbe: Keress valami görbét! Lehet az épületek, az emberek...
27. WTF?: "Mi a fene?"  Ez lehet valami, ami megnevettet, egy őrült ötlet, bármi.
28. 10:00: Mit csinálsz a 10:00 és 22:00.
29. Arany: Mutass valami aranyat!
30. Talált: Mire bukkantál ma? 



És ahogy már megszoktátok tőlem, most jöjjön néhány kép, jelen esetben az augusztusi témákból:


1. N-nel kezdődő dolog 


4. Friss


5. Korai


12. Macro

23. Sárga










2013. augusztus 24., szombat

Betűtanítás kreatívan

Gondolkoztam, hogy mi is legyen ennek a bejegyzésnek a címe, hogy aki meglátja, tudja, hogy mire számíthat, de nem jutott eszembe semmi frappáns.
A lényeg az, hogy lassan elkezdődik az új tanév, és nekem van egy jó barátom, akinek most megy elsőbe a kisfia. Neki keresgéltem néhány feladatot, pontosabban inkább weboldalakat, ahonnan a betűtanuláshoz talál az anyukája játékos feladatokat. 

A TotallyTots régóta a kedvenc oldalam, töltöttem is le feladatokat, és most itt találtam egy nagyon jó kis ötletet. Bár pedagógus lévén, tudom, hogy minden tankönyvcsalád más-más hívóképet használ a betűtanításhoz, de ez valami más. Olyan hívóképeket találtam, ahol a kép tartalmazza a betűt is.(Persze "magyarosítani" kell a dolgokat, de van néhány átfedés.) Lehet, hogy nem érthető, inkább mutatom.

A, mint aligátor



Természetesen a kisbetűk is szerepelnek, hasonló megoldással. Jövőre leszek elsős, így biztos, hogy rövid időn belül én is el fogom készíteni. Ugyanis sok olyan gyerek van, akinek - hívókép ide vagy oda - nem ugrik be a betű. Itt viszont a forma segít. (Addig is keresgélem a magyar megfelelőket, amit elkészíteni is könnyű.)




Ezután a Pinterest-et hívtam segítségül, ami aztán számos egyéb lehetőséget mutatott. Imádom őket! 
Hogy nézelődhessetek ti is, elég, ha ide vagy ide kattintotok, és már jönnek is az ötletek. Csak idő és türelem kérdése, hogy mennyi kincsre bukkantok!



Például ez hogy tetszik?
ABC Flash Cards
Forrás



Az ábécé betűinek megfelelő dolgok elkészíthetők vécépapír gurigából....

Forrás


... vagy papírtányérból...

Forrás


... esetleg tenyérnyomattal.

Forrás


Jó tanulást, hasznos időtöltést!


2013. augusztus 22., csütörtök

Horgolt Mikulások

Még a nyaralás előtt horgoltam egy Mikulásnét, majd lassan, immár a nyaralás után, elkészült Mikulás bácsi is. A mintát innen vettem, de már menet közben látszott, hogy ez bizony óriási lesz, hiába csökkentettem a méreten.



Nem estem kétségbe, elhatároztam, hogy horgolok egy másikat. Korábban készítettem egy babát, amiben az tetszett, hogy csak a kezét kellett külön horgolni, a lábától a fejéig egyben készült. Ennek a leírását kerestem elő, és ebből kiindulva több szemmel kezdve, több sort horgolva végül elkészült a Mikulásom kisebb verziója, ami éppen tökéletes lett, méretét tekintve. Mivel másféle sapka volt a babának, gondoltam nem keresgélek, hanem úgy a magam esze után horgolok egy sapkát. A szakáll a korábban horgolt Mikulás néni leírásánál megtalálható.





Ugye milyen aranyosak!



2013. augusztus 20., kedd

Önellenőrzős tanulókártyák, játékos feladatlapok

Most is úgy jártam, mint már nem először az interneten való keresgélésem során. Olyanba botlottam, ami nagyon tetszik, és ki is fogom próbálni. A lelkesedés után persze eszembe jut, hogy talán csak nekem új, de aztán megnyugtatom magam, hogy másoknál is láttam már olyan ötleteket, melyeket ő is a neten talált. Így, magam és mások számára íme a legújabb "találmányom": az önellenőrzős tanulókártyák.

Ezen az oldalon találtam az ötletet, persze a kivitelezés mindenkire rá van bízva, mivel sablon nincs hozzá, de a Google segítségével bárki bárhol találhat. Egy választott forma egyik oldalára felírjuk a feladatot, (a békáknál összeadás, a csillagoknál szorzás a feladat, de bármi lehet) a másik oldalára az eredményt. A gyerek  bedugja a ceruzáját (vagy egy szívószálat, hurkapálcát, stb) az egyik számhoz, elvégzi a műveletet, bemondja az eredményt, majd megfordítja a figurát és látja, hogy jól számolt-e. Laminálva évekig használható. 











Az alábbi puzzle esetében az elkészült kép adja a helyes megoldást, amit itt találtam. Hasonlót készítettem már én is korábban, amiről itt olvashattok.





Végül egy párosító játék, (bár itt az ellenőrzés ránk vár) amit innen tudtok letölteni. Milton kapocsra is szükség lesz , hogy a párokat egymáshoz rögzítsük. A kukacon van a szorzás, az almákon az eredmény. (De itt is bármi lehet a feladat.)




Mennyivel könnyebben megy a gyakorlás, ha azt mondjuk, hogy "csak" játszunk  egy kicsit!
Készítsétek el, és próbáljátok ki! 


Képes napló 33.

Régen írtam már képes naplót, talán azért, mert a nap képe témával már nem fért össze, talán nem volt annyi esemény, vagy éppen nem volt nálam a fényképezőgép, hogy megörökítsem a pillanatot.
Most viszont, mivel egy családi nyaraláson vagyunk túl, úgy gondoltam, hogy elmesélem, mi minden történt velünk.

Továbbra is "nekem a Balaton a Riviéra", és immár nem is tudom hányadik éve mindig ugyanaz az úti cél. Én úgy vagyok vele, hogy szeretem a megszokott környezetet, és már nem vágyom új dolgok megismerésére. Mármint ami a Balatont illeti. (Irmánál találkozunk.- ez a férjem szlogenje.)







Sokat sétáltunk, és gyönyörködtünk a táj szépségében. Amiről nem készült sajnos fotó: láttunk egy siklót, a szájában egy kicsi hallal, ami nekünk köszönheti a megmenekülését, ugyanúgy mint két katicabogár és egy méhecske, "akiket" a vízbefulladástól mentettünk meg. A szobánk ablakából mókust is láttunk, de mire elővettem a fényképezőgépet felmászott egy fára.











Két alkalommal volt rossz idő az ottlétünk alatt, ezért kirándultunk egyet Siófokra, majd Tihanyba. (Az utóbbi minden éven a programunk része. Hol hajóval, hol komppal megyünk.)






Ültetek már hajón viharban? Mi most próbáltuk először, és utoljára. Kis hajónkat úgy dobálta a szél, hogy végig kapaszkodtam az ülésbe, és azon imádkoztam, hogy legyen már vége. Persze nem csak én voltam így ezzel, hanem a hajó összes utasa szinte. Kivéve egy idős házaspárt, ők kifejezéstelen arccal ültek, míg mi többiek sikoltoztunk, és jól el is áztunk a felcsapódó hullámoknak köszönhetően. Utólag viszont szuper volt.



Amikor látszódik a túlpart ...

... és amikor nem.








Persze időnk legnagyobb részét a fürdés töltötte ki, míg el nem jött a hazaindulás napja. 
Viszlát Balaton, jövőre veled ugyanitt!






2013. augusztus 2., péntek

Magatartás értékelése 3.

Akik rendszeres olvasóim, azok tudják, hogy a jelenlegi osztályomban a fiúk körében rendszeresek a magatartásbeli problémák. Már többféle megoldást kipróbáltam, de csak rövid ideig volt visszatartó hatása. Aki még nem látta, vagy újra el szeretné olvasni, az  itt és itt találja a korábbi ötleteimet.



Tanév végén arra az elhatározásra jutottunk az osztállyal, hogy jövőre, vagyis 4. osztályban közösen dolgozunk ki szabályokat. Persze van házirendünk, de ez olyan gyereknyelven íródott dolog lesz, ami mindig a szemük előtt lesz. A szabályok betartásának és megszegésének  is lesznek következményei, ezeket is közösen fogjuk kitalálni. De úgy gondoltam, azért előkészülök egy kicsit, hogy ne akkor kelljen töprengenünk naphosszat, hogy milyen is legyen a kinézete.

A megoldási lehetőségeket a Pinterest segítségével találtam, persze ezek csak kiinduló ötletek, de gondoltam megosztom, hátha másnak is vannak hasonló gondjai.

Az első, amit mutatok, faliújságra elkészíthető, rajzos, mutatós, kis mondóka is van hozzá (amit persze magyarosítani kell). Elsősöknek gondolnám az alábbi megoldást. Elmondják a mondókát, és már tudják is, hogy kell viselkedni. Nekem nagyon tetszik, jövőre biztosan ezt fogom elkészíteni.


Forrás


A következő egy értékelő tábla, melyet mindenki nyomon tud követni. Ennél a megoldásnál a gyerekek viselkedésének függvényében vándorolhat a nevük csipesz segítségével a zöld mosolygós fejtől a kékig.

Forrás


Hasonló megoldás ez is, amikor minden gyereknek külön-külön  van 3 színes korongja. Itt is zölddel indul, aztán ha gond van vele hátra kerül a zöld, és látszódik a sárga, végül a piros.

Forrás


Erre az oldalra kattintva még 17 hasonló ötlet linkjét  találjátok.

fotó: viselkedés diagramok az osztályteremben (Behavior Chart Roundup keresztül RainbowsWithinReach)




Mivel mi már "nagyok" vagyunk, a most következőkhöz hasonló kivitelezésben gondolkodom. Az első háromnál szép kis kártyákra lehet írni a közösen megfogalmazott szabályokat...

Forrás

Forrás

Adorable Classroom Rules Posters with pictures that really illustrate expectations.
Forrás


... míg ez a kettő azért nyerte el a tetszésemet, mert ez közös munka eredménye lehet. Az első kicsit munkaigényesebb, míg a második egyszerű szabálygyűjtemény.

Forrás

Forrás


Végül egy levélféleség, amely már a tanulásra buzdít, és azáltal motivál, hogy miután leírja, hogy mit kell tennie egy gyereknek, pozitív gondolatot fogalmaz meg:"Tudom, hogy meg tudod csinálni!" Ezzel lehet aztán motiválni! Szóban ez nekem már eddig is bevált, így leírva bármikor előveheti a gyerek, ha esetleg menet közben elszállna az önbizalma. (Persze itt is ki kell találni hasonló mondatokat.) 


Ezek után már csak az jelenthet gondot, hogy melyiket válasszuk, aztán jöhet a kivitelezés. Jó munkát!